Kemencebarátok találkozója

2019.07.07. 14:53

Nagyüzemi sütés-főzés: több mint félezren buliztak Nádudvaron

Három napig tartott a kemencés összejövetel.

Fotó: Komán Nagy Imre

Ritka manapság, ha egy baráti társaság évtizedekig együtt marad. Ám a X. Nemzetközi Kemencebarátok Találkozójának e tény csupán egy kis szelete volt, hiszen az abszolút hivatalos formáció nélküli, évente legalább egyszer „összefőző” baráti társaság évről évre csak bővül. A népi ételek szeretete és a kemence melege összehozza őket. Erre az óriási csapatra még Darányi Gábor sem gondolt, mikor a 2010. évi Pásztortalálkozó keretében tető alá hozta az első dzsemborit Nádudvaron. Az ötletgazda szerette volna a jubileumit is itt tartani július első hétvégéjén, s ez sikerült is. Méghozzá remekül, hiszen a gasztropartijukra még sztárfellépők is érkeztek: Dankó Szilvia énekeső mulatós zenékkel szórakoztatta a zártkörű buli tagjait, míg Pataky Péter séf az ízes élet rejtelmeibe avatta be a már e téren amúgy is igen tapasztalt, de mindig tanulni kész társaságot.

A szombat délutáni zászlóátadási ceremónia előtt – amikor is Nádudvar a jövő évi rendezés jogát egy vándorzászlóval jelképezve átadta a Vas megyei Csepregnek – mind a több mint száz kemencés család, kisebb baráti társaság fejének ajándékcsomaggal kedveskedett a szervező. Nádudvar prémium minőségű kézműves söre az erre az alkalomra készített fa díszdobozban várta, hogy jó hírét vihesse a kisvárosnak a kemencebarát torkokon lecsúszva. Nem lesz nehéz dolga, hiszen sörkedvelőkkel teli a társaság, s a köztudottan sörpárti csehországi Brnóból is érkeztek vendégek, akik csak akkor adtak magukkal hozott csapolt sörükből, ha a hozzájuk betérő előtte sligovicával is koccintott velük.

A vasárnap délig tartó murinak azonban lesz egyéb „hozománya” is a település számára. A fesztiváljuk alatt elkezdték, s rá egy hétre végleges formáját is megadják annak a kemencének, amelyet a bázist biztosító helyi gyógyfürdőben építenek a strandolók és mindenki örömére.

Marján László

Borítókép: Még Darányi Gábor kezében a vándorzászló: Nádudvarról Csepregre vándorol

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában