Hajdú-Ízek Fesztiválja

2019.07.19. 15:30

Kunsági birkapörkölt és bárányos palócleves is főtt Hajdúszováton

A Hajdú-Ízek Fesztiválját rendezte meg a hétvégén a hajdúszováti Négy Évszak Kulturális Egyesület.

Fotó: Kovács Péter

Az eseményen több mint tizenöt főzőcsapat főzött, akiknek kétféle ételt kellett elkészíteni. Egy levest és egy főételt, de szigorúan csak olyat, ami a tájegységre jellemző. Ha nem így tesznek, akkor a zsűri alacsonyabb pontszámmal jutalmazza a gasztronómiai produkciót.

Bevált recept szerint

Ez cseppet sem zavarta a Bihardancsházáról érkezett Lilaakác Nyugdíjas Klubot. A kilenctagú asszonycsapat bárányhússal dúsított palóclevest készített. Méghozzá nem is akármilyen környezetben, hiszen az esőtől, naptól védő műanyag sátortetőre otthonról hozott, hímzett falvédőket erősítettek, ezzel népiesebbé, hangulatosabbá téve a helyszínt. Kiss Piroskától, a közösség vezetőjétől megtudjuk, hogy a bárányhúsos palócleves a csapatnak már egy jól bevált gasztroverseny étele, hiszen a nagyrábéi Sárrét Íze Fesztiválon is ezzel indultak. – Kicsit macerás, munkaigényes, de van rá időnk, és kitűnő hangulatban tesszük itt a dolgunkat. De ezért jöttünk, immár negyedjére vagyunk a Hajdú-Ízek Fesztiválján, és ez bizonyítja, hogy ez egy nagyon jó rendezvény – mondja Kiss Piroska, aki megosztja velünk azt is, hogy a második fogásuk egy házicsirkéből készített csirkepörkölt nokedlivel. Utána pedig túrós, diós és káposztást rétest kínálnak a vendégeknek.

Néhány sátorral odébb a hajdúszováti polgármesteri hivatal dolgozói kolbászos-virslis-cukkinis lecsót kavargatnak egy nagy üstben. Bak Gézáné jegyző és Bátori Imréné elmondja, hogy ők huszonöt csapattagot számoltak össze, de az étel ennél több embernek is elég lesz. – Nyáron, a nagy melegben bizony jó a lecsó, könnyű étel, sokszor elkészítjük. A falusi kertekben folyamatosan terem az alapanyag hozzá. És hogy legyen valami különlegessége, kolbászt és virslit tettünk bele – válaszolja kérdésünkre a két asszony, akik hozzáteszik, hogy mivel helyben van a fesztivál, így természetes, hogy mindegyiken részt vettek. Egyébként szeretnek kint lenni, hiszen találkozhatnak ismerősökkel, kötetlenebb módon beszélgethetnek a falubeliekkel.

 

– Három éve a hajdúszovátiak kértek fel, hogy hozzak az ittenitől eltérő ízt a fesztiválra. Eljöttem, és azóta minden alkalommal itt vagyok – mondja a Karcagról érkezett Ferenczi Béla, aki a családtagjaival közösen alkotott Fakanálforgatók elnevezésű csapatban birkapörköltet, töltött káposztát és pacalpörköltet főz.

„A hagyomány az hagyomány, nem kell itt újragondolni semmit! Az ételek elkészítését a nagyapámtól és az apámtól tanultam, nem változtattam raja semmit. Jó alapanyag kell, egyszerű, házi fűszerek, lassú tűzön, hosszú ideig rotyogtatjuk, hogy az ízek jól összefőjenek. Hogy miből mennyit teszek bele, látom, és az ízek itt vannak a nyelvemben.”

Üres gyomorral érkezni

A zsűri tagjai között van Beleznay Endre, az ismert színész és humorista. Ő arról beszél, hogy milyen szempontokat vesznek figyelembe az ételek sorrendjének eldöntéséhez. – Az íz mellett a tálalás is fontos. Műanyagmentes július van, így aki hozott fém evőeszközt és porcelántányért, az mindenképpen előrébb végez. A karakteres ízeket szeretem, illetve fontos az összhatás is. És érezzem, hogy miből készült. Talán ez a legfontosabb. Nagyon finomak az itt készült fogások. A zsűrizésben az egyik legnehezebb, hogy ha mindenki jól főz, akkor nehéz kitalálni, hogy kinyerjen. A másik pedig, hogy hiába eszünk kicsiket, iszonyú mennyiségű ételt elfogyasztunk. Nem árt üres gyomorral idejönni. Finomak az ételek, nagyon jó a hangulat. Az egyik legnagyobb értéke egy ilyen rendezvénynek, hogy az emberek összejönnek, és jól érzik magukat.

Kovács Zsolt

Ferenczi Béla (Karcag) birkapörköltje

– Mi a birkapörköltet hagyományos módon készítjük, úgy, ahogy a nagyszüleimtől láttam, tapasztaltam. A birkát ki kell választani, nem mindegy, hogy milyen birkát vágunk le. Amit itt főzök, az egy hatéves, 65 kilós merinó anyabirka. Fontos, hogy hol legel az állat. A hortobágyi birka a legjobb ízű. A kiválasztott birkát kizsigereljük, a fejet, lábat megperzseljük, a pacalját, a bendő részét kitisztítjuk, azt egy napig mézbe tesszük, ez idő alatt kifehéredik, majd forró vízzel még jól átmossuk, kockákra vagy csíkokra vágjuk. A belsőségeket úgyszintén, illetve a perzselt részt, a fejet is el kell készíteni. Kettévágjuk. Nálunk hagyomány, hogy egy lábas, egy birka és több állat húsát nem keverjük össze.

Az elkészítési módja: – Kikentem a lábast egy kiló sertészsírral, utána beleteszem a fejet, a csontos részek következnek, az oldalas, a gerinc, majd ezekre ráteszem a húst és a belsőségeket. Ezt fölöntöm vízzel, és elkezdem szürkére főzni. Ezzel karamellizáljuk a húst. Amikor már félfövésben van, akkor teszem rá a vöröshagymát, háromnegyed fövésében teszem bele a pirospaprikát. Sózom, teszem bele csípős paprikát, illetve egy fej apróra vágott fokhagymát. Nem teszünk bele majoránnát, vörösbort, kapribogyót, csak kimondottam házi paprikát és száraz fűszereket használok. Utána 4 és fél óráig főzöm, ez bőven elég ahhoz, hogy az ízek összefőjenek.

Bak Gézáné és Bátori Imréné cukkinis lecsója kolbásszal és virslivel

Hozzávalók:

  • 6-6 kiló paprika, hagyma, paradicsom
  • 2 darab nagy cukkini
  • Füstölt kolbász és füstölt szalonna ízlés szerint
  • 1 kiló virsli
  • 1 kiló rizs
  • Elkészítés módja: Füstölt szalonnát apróra vágni, megdinsztelni, ebben a hagymát üvegesre pirítani, majd a a paprikát, paradicsomot, a cukkinit és a kolbászt beletenni. Az előre megfőzött rizst később tesszük bele, majd az egészet elkeverjük és összefőzzük.

    A Lilaakác Nyugdíjas Klub bárányhússal dúsított palóclevese

    Hozzávalók:

  • 1,3 kiló bárányhús
  • 3 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 60 deka sárgarépa
  • 40 deka petrezselyem
  • 60 deka zöldbab
  • 60 deka krumpli
  • 6 dl tejföl
  • 6 kanál liszt
  • babérlevél, só, sűrített paradicsom, pirospaprika, kapor
  • Elkészítés módja: A hagymát megdinszteljük, hozzátesszük a fokhagymát. Két kanál sűrített paradicsomot teszünk hozzá és egy evőkanál pirospaprikát. Erre rátesszük a bárányhúst, kicsit megkapatjuk, majd felöntjük vízzel. Enyhén sózzuk. Amikor háromnegyed részben megfőtt, akkor tesszük hozzá a karikára vágott petrezselymet, répát, zöldbabot, a krumplit és két babérlevelet. Amikor már majdnem kész van, behabarjuk a lisztet a tejföllel, beletesszük, ezt felrottyantjuk, majd egy csokor kaporral ízesítjük. Másfél-két óra alatt készül el.

     

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában