helyi kultúra

2019.07.28. 14:21

Puliszkával is tálalták a kakast

Talán még soha nem volt olyan sok ember a püspökladányi fürdő előtti téren, mint szombaton a VI. Kakasfőző Fesztiválon.

Fotó: Kovács Péter

Fotó: Kovács Péter

Az esemény már hagyomány a Sárrét menti városban, felelevenítve ezzel a tájegységre jellemző háziállat, a baromfi elkészítésének változatos módját. A fesztiválnak van azonban egy másik célja is, amelyet az egyik szervező, Erdei Anna osztott meg velünk.

– Közösségépítés az itteni lakosok, a város civil szervezetei és az intézmények számára. Továbbá szívesen látjuk a szomszédos településről érkezetteket is. Tudom, hogy érkeztek távolabbról is, például Egerből, tehát a ladányiak Kakasfőző Fesztiváljának már távolabbi vidékeken is híre van. 46 főzőcsapat 50 féle baromfiételt készített és vitt a Serényi Zsolt sztárszakács vezette zsűri elé. Mint látható, teljesen megtelt a fürdő előtti nagy terület. Kézművesfoglalkozás, kirakodóvásár, a színpadon pedig folyamatos program szórakoztatja a vendégeket. Fellép a Törő Gábor Hagyományőrző Népdalkör, az Írisz Mazsorett Csoport, a Jó ebédhez szól a nóta után a Sárréti Lovas Baráti Kör behozza a város kakasát. Délután a Jázminbokor Magyar Nóta Egyesület, a Tádé Néptánccsoport, a Kossuth Olvasókör, a Kenderkóc Néptáncegyüttes, a Sárréti Népi Együttes, a Gyermek Aerobic Csoport szerepel, majd Rácz Vivien, és Simon Zoltán operett részleteket ad elő. A triál bemutató után az Indiegoé a színpad. Este pedig Herceg és Majka szórakoztatja a közönséget. Velük a fiatalok felé szerettünk volna nyitni.

 

Kakastöke és kakastaréj

– Nagyon örülök, hogy itt lehetek és nagyon izgatottan jöttem, mert alapvetően én is szeretem a szárnyasokat és ritkán van szerencsém jóféle kakast enni – válaszolta kérdésünkre Serényi Zsolt, a zsűri vezetője, akit a főzőversenyen elkészített ételekről is kérdeztünk. – Két kategória volt, az egyik a kakas, kimondottan pörköltnek, a másik pedig a baromfiételek akármilyen módon elkészítve. A napokban egy puliszkás, kukoricadarás köreten gondolkodtam, erre itt a versenyen két kakaspörköltet is ezzel tálaltak fel. Amit én egy kicsit hiányoltam, hogy kevés helyen jelent meg a kakastöke. Az ételek ízlettek, egy-két helyen éreztem technikai problémákat, de ha gyakorolnak, az étel elkészítése előbb vagy utóbb menni fog. A kakasnak, tyúknak, csirkének több alkatrésze van, így azokat sok féle módon, egészen izgalmas megoldásokkal el lehet készíteni.

– A baromfiról először mindenkinek a comb és a mell jut eszébe, de főleg egy kakasnál a kakashere is bekerülhet az ételbe, illetve szerencsére sok helyen is megjelent a kakastaréj. Ha ez jól van elkészítve, akkor az finom lehet. Ha visszatérünk a combhoz, a mellhez, vigyázni kell, hogy a comb ne maradjon nyers, a mell pedig ne legyen túlságosan száraz. Tehát össze kell hangolni a testrészek elkészítését, és ebbe kerülhetnek bele a finomságok. Zúza, szív, máj, kakastaréj, láb, farhát. Ez utóbbiak bármennyire is egyszerű alapanyagok, lehet belőlük izgalmas ételt készíteni. A zsűri a tálalást, az étel ízét, illatát és állagát vette figyelembe döntése meghozatalakor.

Kovács Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában