helyi kultúra

2019.07.09. 17:13

Debrecen szépségeit kutatták

Átvehették a Méliusz-könyvtár helytörténeti vetélkedőjének díjait a legjobb játékosok

Fotó: Molnár Péter

Fotó: Molnár Péter

– A városhoz való kötődés erősítésének az is egy eszköze, hogy bemutatjuk a múltat. A múlt ismerete és a hagyományok ápolása pedig azt a tartást is adja, amellyel a következő generáció szemébe nézhetünk – hangsúlyozta Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere azon a keddi ünnepségen, amelyen átadták a Méliusz Juhász Péter Könyvtár várostörténeti játékának nyereményeit.

Fotó: Molnár Péter

A múzeumok éjszakájához régóta csatlakozik a cívisváros – idézte fel a politikus –, 2017-ben Debrecen a központi helyszíne is lehetett az eseménynek, s akkor több mint 60 ezer látogatót vonzott, a mostani pedig több mint 30 ezret.

Fotó: Molnár Péter

A 2019-es Múzeumok éjszakáján Debrecen az 1849-es szabadságharcra is emlékezett, hiszen 170 esztendeje fél évig Magyarország fővárosa volt. Akkor zajlott a dicsőséges tavaszi hadjárat, akkor szabadultunk fel a Habsburg-elnyomás alól, és akkor adtuk ki a Függetlenségi Nyilatkozatot is.

Meglátni és megőrizni

Debrecenben is nagyon sok olyan érték van, amelyek mellett sokan úgy mennek el, hogy észre sem veszik azokat. A helytörténeti játéknak az is célja volt, hogy ráirányítsa a figyelmet ezekre, valamint a híres embereinkre és a nemes tetteikre – fogalmazott Komolay Szabolcs. A Déri Múzeumban megrendezett, keddi ünnepségen ehhez kapcsolódva Tamásné Kovács Adrienn, a Méliusz-könyvtár szervezési igazgatóhelyettese azt is elmondta, hogy nem először rendeztek már ilyen vetélkedőt, hiszen korábban 1956-os témájú, hasonló programot is lebonyolítottak már.

Fotó: Molnár Péter

A mostani játék érdekében együtt kellett működniük a város más kulturális intézményeivel és vállalkozóival, és a feladatok a Református Kollégiumhoz, a Nagytemplomhoz, a Tisza-palotához, valamint a Régi Városházához és a Podmaniczky-házhoz kapcsolódtak. A résztvevők közül a keddi összejövetelen Tamásné Kovács Adrienntől és Komolay Szabolcstól három játékos vehette át a díjaikat: Kalló Dániel, Fehér Luca és Kéri Lajos.

VA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában