pápai látogatás

2019.06.04. 14:24

Püspököket avatott boldoggá vasárnap Ferenc pápa

A szentatya a romániai látogatásának utolsó napján egy görögkatolikus Szent Liturgián is részt vett.

Fotó: AFP, Andreas Solaro

Ennek részeként történt meg a hét vértanúhalált halt püspök boldoggá avatása. Az eseménynek Balázsfalva adott helyszínt, hiszen a ma élő mintegy háromszázezer hívőnek ez a település a történelmi központja. Úgy is mondhatnánk, ez a kis város a romániai görögkatolikusok Hajdúdorogja, hiszen sok történelmi esemény fűződik hozzá, s ennek közösségéből számos pap és püspök származik. A most ünnepelt püspökök közül többen is itt születtek vagy itt végezték tanulmányaikat, itt szolgáltak fiatal papként. A történelmi helyszín méltó keretet adott a történelmi eseménynek. Hiszen példátlan, hogy egyszerre több személyt is boldoggá avat a pápa a román görögkatolikus egyházban, de magát a pápai látogatást is életre szóló eseményként fogják jegyezni az elkövetkező évtizedekben.

Az egyébként is gyönyörű Isteni Szent Liturgia legmeghatóbb pillanatait talán éppen a boldoggá avatás eseménye nyújtotta. Lucian bíboros egyszerű szavakkal kérte a Szentatyától a fölsorolt hét görögkatolikus vértanú boldoggá nyilvánítását, amelyre a pápa – a szokásos latin nyelvű szöveggel – beleegyezését és áldását adta. Majd a Szent Liturgia végén különösen is megrendítő szavakkal mondott köszönetet a romániai görögkatolikusok legfőbb vezetője ezért az aktusért.

Ereklyék és hozzátartozók

A sokat szenvedett görögkatolikus egyház a vértanúhalált halt püspökeivel együtt megdicsőült ezen a napon. A kommunista diktatúra nemcsak az egyházi vezetőket nem tudta megtörni, de éppen ez az esemény tett bizonyságot arról is, hogy az egész görögkatolikus egyházat nem lehetett és nem lehet eltiporni. A hívek sokasága él, éli hitét, viszi tovább őseitől kapott hitvallását. A Szent Liturgia végén Ferenc pápa megáldotta a hét vértanút ábrázoló ikont, amely mellé a boldoggá avatottak még ma élő hozzátartozói hozták föl az oltárhoz a vértanúk ereklyéit. Az ikonon János evangélista levelének egyik mondata olvasható: Mindenki, aki Istentől született, legyőzi a világot. És ez a győzelem, győzelem a világ fölött, ez a mi hitünk. (1Jn 5,4) – tudósított honlapján a Hajdúdorogi Főegyházmegye.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában