Sóvám napok

2019.06.10. 10:22

Barátság a határ két oldalán

A szomszédos településen, a romániai Réven jártak a körösszegapátiak.

Fotó: Vmirjáncki József

A két település között egyre szorosabbá válik a kapcsolat. Az eddigi tapasztalatok azt igazolják, hogy ennek a kapcsolatnak kézzel fogható előnyei is vannak. Amit viszont nem lehet számokban kifejezni, az a két falu lakóinak az emberi kapcsolata, a barátkozás, az egymás minél jobb megbecsülése.

Egy ilyen alkalom a találkozásra a Réven megrendezett „Sóvám napok” voltak. Erre az eseményre voltak hivatalosak Körösszegapáti település vezetői, a református és az ortodox egyház vezetői és tagjai. Az apátiak autóbusszal érkeztek a Sebes-Körös menti településre. Ott dr. Szabóné Kurucz Tímea református lelkésznő prédikált, majd a körösszegapáti református egyház gyülekezeti énekkara részt vett a kórustalálkozón a lelkésznő vezetésével. A román anyanyelvűek dr. Origen Sabau tisztelendővel az ortodox templomba mentek, ahol Mititean Sorin és Vasile Tura helyi tisztelendővel közösen tartották a misét.

Képzőművészeti tárlat

Az apátiak részt vettek a „Sóvám napok” ünnepségének a megnyitóján, ahol Dorel Cozma, Rév polgármestere köszöntötte a megjelenteket: Ilie Bolojant, Nagyvárad polgármesterét, Nagy Jánost, Felsőpakony első emberét, Rostás Pétert, Székkutas alpolgármesterét, Vincze Ferencet, Hajdúszoboszló volt jegyzőjét, valamint Pintye Edit alpolgármestert Körösszegapátiból. A köszöntők, üdvözlések elhangzása után következtek a kulturális műsorok, melyeket a település és környékén élő csoportok mutattak be.

Fotó: Vmirjáncki József

Erre a napra kiállítást is rendeztek Réven. Bán Tibor, Bimbó Tamás, Barnóczky György és Valik Zagyva Sándor festőművészek festményeiből. Kiállítottak még Körösszegapátiról készült fotókat is, valamint a kézműves táborban a gyerekek által készített munkákat is.

Tarsoly Attila, Körösszegapáti polgármestere örömét fejezte ki, hogy a két település között egyre szorosabbá válik a kapcsolat. Ez a sikeres rendezvény nagyon jó alkalom, hogy az emberek közeledjenek egymáshoz, barátkozzanak. A polgármester meghívta Rév település lakóit és vezetőit az augusztusban Körösszegapátiban megrendezendő, következő Kun László Fesztiválra.

Vmirjáncki József

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában