vallás

2019.05.17. 15:41

Egység határon innen és túl

A Kárpát-medence reformátusainak tíz évvel ezelőtti újraegyesülését nyomatékosította a zsinati ülés.

Fotó: Kiss Annamarie

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is részt vett pénteken a Nagytemplomban megtartott ünnepi zsinati ülésen, melyet a magyar református egység megalakulásának 10. évfordulója alkalmából szervezett az egyház. – Csak az élő hit adhat hitet a Kádár-diktatúra lelket próbáló lelketlensége idején és az újrakezdéshez egyaránt. Ha érteni akarjuk, hogy milyen nagy dolog történt velünk itt, a Nagytemplomban tíz esztendővel ezelőtt, akkor emlékeznünk kell azokra az időkre, amikor hűségesnek maradni még komoly áldozatokkal járt – emlékeztetett a miniszter.

Eltávolíthatatlan kötelék

– Tíz évvel ezelőtt a református egyház irányt és utat jelölt ki számunkra. Meg kellett tanulnunk honosítani magunkat egymás életében, hiszen a nemzeti összetartozás kötelékét még azokban az időkben sem lehetett eltávolítani, még akkor sem, amikor hosszú évekig csak a „tűrt és a tiltott” pengeélén táncolva juthattunk egymás közelébe. De mindig tudtunk egymásról, és soha nem szűntünk meg imádkozni egymásért – fogalmazott Gulyás Gergely.

 

Élő hitre van szükség

– Ezen az ünnepi alkalmon arra is kell emlékeznünk, hogy mindezzel nem csupán egyházunk jövőjét szolgáltuk, hanem a nemzeti egyesítés ügyét is – hangsúlyozta Gulyás Gergely. – A református egyház ma intézményeket működtet, iskolákat alapít, ahol egy új nemzedék készül – reményeink szerint – a keresztény és a magyar életre. Missziókat indít, melyek a szenvedélybetegnek, a legszegényebbekhez, a legelesettebbekhez szólnak. Mindez jól mutatja, hogy a nemzetnek nemcsak egyházi intézményeke van szüksége, hanem élő hitre is, hiszen az élő hit az, ami az egyházat mozgatja. A kormány ismeri és elismeri a magyar református egyház erőfeszítéseit, mindazt, amit a magyar emberekért tesz – összegzett a miniszter.

A református egyház szombaton egész napos rendezvénysorozattal ünnepel Debrecen belvárosának több helyszínén.

SZD

Ünnepelnek

Tíz éve, 2009. május 22-én egyesült újra a Magyar Református Egyház a Kárpát- medencében. Ebből az alkalomból ünnepelnek május 18-án Debrecenben. A Nagytemplomban 15 órakor kezdődő istentiszteletet szórakoztató kulturális programok előzik meg, a délutáni órákban pedig keresztyén könnyűzenei koncertek mellett táncház gondoskodik az ünnepi hangulatról a Debreceni Népi Együttes és a Bürkös zenekar közreműködésével.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában