körhinta

2019.05.24. 09:27

Törőcsik Mari átvette Debrecen város ajándékát

A Kossuth-nagydíjas színművész Fábri Zoltán felejthetetlen filmjének, a Körhinta színpadi változatának debreceni bemutatója kapcsán vehette át a város ajándékát.

Fotó: Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft.

A Nagyerdei Szabadtéri Színházi évad május 29-én a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes grandiózus Körhinta-produkciójával nyílik meg. A Sarkadi Imre novellája alapján a Kossuth- és Jászai-díjas Vidnyánszky Attila álomszerű látomásokból építkező rendezésében kelti életre Pataki Mari és Bíró Máté a filmvászonról is jól ismert, keserédes romantikus történetét a szabadtéri színpadján – írja közleményében a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. A közelgő bemutató alkalmából Debrecen városa tisztelete és szeretete jeléül küldött ajándékot Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas színművésznek.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=6tsGf_F7PzY

Törőcsik Mari velemi otthonában személyesen fogadta Bódor Editet, a Főnix Rendezvényszervező ügyvezetőjét. A nemzet színésze, háromszoros Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész meghatódva nézte meg az ebből az alkalomból Soós Imre leszármazottja által készített videóüzenetet, megjegyezve, hogy mennyire boldog, hogy a család így őrzi Soós Imre emlékét. Örömmel vette át a film soraival díszített mézeskalácsszívet, amelyen ez az ikonikus idézet olvasható:

„Szerelem? Lehet-e a pillanat boldogságára jövőt építeni? Erősebb a társadalom, a „földhöz a föld törvénye”, a józan ész, mint két ember egymás-akarása?”

Az ajándékon a filmidézet mellett a Kossuth-díjas Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója és Papp László, Debrecen polgármestere aláírásai is láthatók, amelyek a május 3-án megtartott Nagyerdei Szabadtéri programjait ismertető sajtótájékoztatón kerültek rá.

Fotó: Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft.

Törőcsik Mari közel egy órán keresztül folytatott meghitt hangulatú beszélgetést Bódor Edittel, akit arra kért, hogy tolmácsolja köszönetét Debrecen városának.

„Üdvözlöm Debrecen városát! Ebből a pár sorból, amit küldtek, úgy érzem ez a város az enyém is, mert szeretete árad felém. Emlékeimben a városhoz a Körhinta kötődik, s az Aranybika szálló is, ahol nagyon szerettem lakni...”

Törőcsik Mari kereken 20, Soós Imre pedig 25 éves volt, amikor felkérték őket az 1955-ben készült Körhinta című film főszerepeire. A fiatal színésznő légies tisztaságú, meghatóan ártatlan alakítása és Soós Imre szuggesztív játéka a szerelem határok nélküli erejét mutatta meg. Óriási sikerrel vetítették nem csak itthon, de külföldön is. A filmet 1956-ban Cannes-ban Arany Pálmára jelölték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában