Szomszédolás

2019.05.29. 17:25

Pörgő-forgó szoknyák és csattogó csizmák hétvégéje

A nemzeti identitást, az összetartozás tudatot erősítik.

Fotó: Kiss Annamarie

Az országból és a hazánktól elcsatolt területekről, összesen mintegy 700 gyermek vesz részt május 30. és június 2. között azon a Szomszédolás Kárpát-medencei Gyermek és Ifjúsági Néptáncfesztiválon, melyet 22. alkalommal rendeznek meg Debrecenben.

– A Szomszédolás a városban januárban útjára indított „Szabadságharc Fővárosa” című programsorozat zárórendezvénye lesz. Nagyon fontos, hogy a fesztivál, melyen a Kárpát-medence táncoló fiataljai együtt lehetnek, erősíti a nemzeti identitást, az összetartozás tudatot, illetve lehetőséget biztosít arra, hogy a szakmai tapasztalatcsere mellett személyes kapcsolatokat építsenek ki egymással a résztvevők – fogalmazott Komolay Szabolcs alpolgármester szerdán, az esemény beharangozó sajtótájékoztatón. Hozzátette: a Hajdú Néptáncegyüttes a debreceni néptáncegyüttesekkel közösen nagyon fontos szerepet töltenek be, hiszen visszatanítanak. A hagyományok megőrzése, az összetartozás szempontjából pedig mindez rendkívüli nagy jelentőségű.

 

Az alpolgármester kiemelte, a fesztivál része annak a Debrecen város kulturális stratégiában megfogalmazott gondolatkörnek, miszerint településünk geográfiai fekvése alapján felelőssége, hogy a határon túli szervezetekkel, közösségekkel, kulturális intézményekkel tartsa a kapcsolatot.

„Az a feladatunk, hogy Kárpát-medencében élő magyarság egységét képviseljük, megtartsuk. Nem lehet elég korán kezdeni a gyerekben az összetartozás tudat erősítését.”

Úgy vélem, a határon túliaknak fontos, hogy érezzék, van mögöttük támogatás, egy ország, és azon belül is egy város, ami fontosnak gondolja a magyarság ügyét, mely nem csak szavakban, de tettekben is megnyilvánul – mutatott rá.

Minden a táncról szól

Tiszai Zsuzsa, a Debreceni Hajdú Táncegyüttes vezetője elmondta, fesztivál keretében pénteken 18 órakor kezdődik a táncos hívogató a Csapó utcán, a Piac utcán és a Hal közben, majd 19 órától látható a Szomszédolás résztvevőinek műsora a Kossuth téri színpadon.

Szombaton 10 órakor szintén táncos hívogatóra várják a már említett helyszíneken az érdeklődőket, majd 11 órakor ünnepélyesen megnyitják a rendezvényt a Református Nagytemplomban. Ezt követően táncos verbuválás lesz a Kossuth téren, este 7 órától pedig ismét a néptáncosok műsorát láthatja a nagyérdemű.

PÁTZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában