helyi értékek

2019.05.22. 11:03

Hidat vertek múlt és jelen közé

Joggal lehetnek büszkék azokra az értékekre, amik Hajdúböszörményben találhatók.

Fotó: Matey István

Mi, magyarok tisztában vagyunk azzal, hogy számos értéket őrzünk. Az értékőrzés és az értéktárkutatás mégis gyermekcipőben járt egyes vidékeken egészen addig, amíg 2012-ben elfogadta a parlament a hungarikumtörvényt, s megkezdték munkájukat a helyi értéktárak.

– Gondolták volna, hogy Hajdúböszörményben jelenleg 54 olyan értéket tartunk számon, amelyek közül több országos hírnévnek is örvend? Egyről egészen biztosan tudjuk, hogy nemzetközi színtéren is megállja a helyét, ez pedig a város körkörös, kétbeltelkes, ólaskertes településszerkezete. Világszerte ismerik, Japánban, az ottani mérnöki karon vagy Párizsban ez a településszerkezet tananyag – fogalmazott Varjasi Imre, a Hajdúböszörményi Települési Értéktár Bizottság elnöke annak a könyvnek a bemutatóján, amely a bizottság által nyilvántartásba vett helyi értékeket mutatja be. Mint folytatta, nem feltétlenül a nemzetközi hírnévre kell büszkének lennünk, inkább arra, hogy ez a településszerkezet létrehozta a hajdúk társadalmát.

Bocskai István 1605-ben Korponán kelt kiváltságlevele – amely 9254 hajdúvitéz földhöz juttatásáról és megnemesítéséről rendelkezett –, valamint Báthory Gábor 1609-ben kelt cserelevele – amellyel böszörményi birtokaira telepítette át a kiváltságolt hajdúkat – is szerepel a kiadványban. Emellett számos kulturális érték, épített örökség, gasztronómiai és természeti ritkaság jelenik meg korabeli fotók, filmfelvételek, kisinterjúk által is.

– Ez a könyv végigkíséri azokat a pillanatokat, amelyek a böszörményiek életében egyrészt történelmiek voltak, másrészt csak nekünk jelentősek. Kiemelhetném a böszörményi bobajka nevű süteményt, amely a mi közösségünké; emellett számtalan olyan érték van, amit nem ismernek távolabb, de büszkék lehetünk rá, bárhová is megyünk – folytatta Varjasi Imre. A könyv megjelenésének részleteiről elmondta, hogy közösségi munka volt, s mindenkit arra biztatott, hogy ajánljon további értékeket a már meglévők mellé, hiszen kísérletet tettek arra, hogy a jövő számára is megőrzendővé tegyék ezeket.

Dr. Sári Mihály, az értéktár bizottság tagja a könyvbemutatón elmondta, hogy a világban óriási harc folyik a kultúrák között, de nekünk meg kell őriznünk a sajátunkat, számba vennünk az értékeinket, amik a mindennapjainkat formálják, szabályozzák.

Öt év termése

A Hajdúböszörményi Települési Értéktár Bizottság 2014 februárjában alakult – az országban elsők között – nyolc fővel. A bizottság feladata, hogy azonosítsa, feltárja a településen fellelhető nemzeti értékeket, megőrizze és bemutassa azokat. 53 települési értéket (ebből 15 megyei érték is egyben) vett a bizottság nyilvántartásba az elmúlt 5 évben.

Hajdúböszörmény Város Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Földművelésügyi Minisztérium (mint az Agrárminisztérium jogelődje) felhívására, a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, népszerűsítésének, megismertetésének, megőrzésének és gondozásának támogatására, minek eredményeként egymillió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült. Vállalták, hogy április 30-ig 300 példányban, színes nyomtatásban kiadják a „Hajdúböszörmény értékei” elnevezésű könyvet és DVD-n mellékelve egy ismeretterjesztő filmet.

Komplex módon

A bizottság tagjai kötetbe szerkesztve, komplex módon mutatják be a helyi és megyei értéktárba felvett értékeket. Ehhez szorosan kapcsolódik ezek ismeretterjesztő filmben történő feldolgozása. A 30 perces ismeretterjesztő kisfilm új, a kor színvonalához is igazodó technikai megoldásokkal, rövid szpotokkal, vizuális effektekkel, kép-narráció- zene harmóniájában valósult meg.

Az elkészült kiadványt és ismeretterjesztő filmet elsősorban a város fiatal- és fiatal felnőtt lakosságának szánják. A benne lévő ismereteket iskolai foglalkozások keretében kívánják hozzájuk eljuttatni. Az elkészült kiadványt a város oktatási-nevelési intézményeinek könyvtárába, illetve a települési könyvtárba ingyenesen juttatják el. Ezen túlmenően a városi televízió is bemutatja az alkotást, így a helyi médiafelmérések szerint közel hétezer háztartásba tud eljutni a film. A további példányokból ballagó diákok, illetve iskolai, városi rendezvényeken elismerésben részesülő fiatalok kapnák ajándékként.

BB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában