A kultúrát ünneplik

2019.05.07. 10:44

Debrecen díszvendég a Tisza-tónál

Komolyzene, opera, sport és finom ételek várják a Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivál résztvevőit.

Fotó: Matey István

Tiszafüred. Idén Debrecen lesz a díszvendége a Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztiválnak július 26. és 28. között. A rendezvény szervezőinek célja a minőségi kultúra összekapcsolása az egészséges életmóddal, a Tisza-tó természeti adottságainak megismertetése. A programban komolyzene, opera, táncprodukciók, sport és egyedi előadások szerepelnek. A fesztiválon 260 művésszel találkozhatnak az érdeklődők – hangzott el a debreceni Kölcsey Központban tartott sajtótájékoztatón kedden.

Erősödő kulturális kapcsolat

Debrecen és Tiszafüred kulturális kapcsolata rendkívül intenzívvé vált az elmúlt években. A városok polgárai például kölcsönösen részt vesznek a Tiszafüredi Halas Napokon, a Tisza-tavi fesztiválon, illetve a virágkarneválon – fogalmazott a tájékoztatón elsőként beszélő Papp László, Debrecen polgármestere. Kifejtette: mivel idén a Tisza-tavi fesztiválnak Debrecen a díszvendége, a cívisváros igyekszik a lehető legkomolyabban venni ezt a programot. Fellép a Kodály Filharmónia Debrecen, a Hajdú Táncegyüttes és a Vojtina Bábszínház – magyarázta Papp László.

Koncertek, főzés, mozgás

Debreczeni Ildikó, a Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivál igazgatója egyebek mellett elmondta: az idén 6 éves rendezvény péntek esti nyitókoncertjét a tiszafüredi református templomban a Kodály Filharmonikusok Debrecen és a Kodály Kórus Debrecen adja. Fellép Kristin Sampson szoprán, a New York City Opera operaénekese. A koncerten implantált siket és nagyothalló gyermekek javára gyűjtenek adományokat.

 

Szombaton a résztvevők a Tour D’Operán 9 települést érintve, 67 kilométeren körbekerekezik a Tisza-tavat, miközben az egyes megállókban többek között fellép a Tiszafüredi Ifjúsági Fúvószenekar, a Szent Efrém Férfikar, St. Martin szaxofonművész, a FareMido Operatársulat, Sóki Ferenc tárogatóművész és a Romano Drom együttes.

Szintén szombaton a tiszafüredi Morotva Kerékpáros Pihenőparkból indul a Családi TOP Piknik. A nap középpontjában a gasztronómia áll majd, de lesznek interaktív, a komolyzenéhez kapcsolódó programok, workshopok és játékok is. A főzőversenyen Puccini kedvenc halas tésztáját is elkészítik, de tengeri helyett tiszai halból. A színpadon többek között Rubint Réka, Horányi Juli, a 100 Tagú Cigányzenekar, Edvin Marton és Miklósa Erika várja a közönséget.

Vasárnap egyebek mellett csónaktúrát rendeznek a Tisza-tavon, melyen nemcsak a természet szépségeit lehet megismerni, hanem koncerteket is tudnak a résztvevők a vízről hallgatni. Szintén a hét utolsó napján futóversenyt tartanak.

Egyazon turisztikai régió

A sajtótájékoztatón következőként szót kapó Kovács Sándor országgyűlési képviselő szerint a Tisza-tó, Debrecen és Hajdúszoboszló egységes turisztikai régiót alkot. – Örülök annak, hogy a Tisza-tavi fesztivált Debrecen is a magáénak érzi – jelentette ki.

Ujvári Imre, Tiszafüred polgármestere arra emlékeztetett, hogy a Tisza-tó az ország második legnagyobb tava, s annak partján a legnagyobb település Tiszafüred. – Egy ilyen kisváros életében óriási dolog, hogy ilyen nívós fesztivál helyszíne lehet és egy olyan dinamikusan fejlődő település, mint Debrecen, partnereként tekint rá – vélte.

Somogyi-Tóth Dániel, a Kodály Filharmónia Debrecen igazgató-művészeti vezetője, a város főzeneigazgatója arról számolt be, hogy tiszafüredi koncertjükön ő orgonál, a Kodály Kórus kórus a cappella fog énekelni, miközben szólistákat is lehet majd hallani.

OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában