körhinta

2019.05.29. 08:11

Balmazújvárosban is őrzik Soós emlékét

Szülőhelyén szívesen bálozott a színészóriás, de akkor sem az úrilányokkal.

Fotó: Molnár Péter

Sós Csaba a balmazújvárosi Veres Péter Kulturális Központ – Ifjúsági és Közösségi Ház vezetője Soós Imre testvérének unokája. Bár személyesen nem találkozott a fiatalon elhunyt színészóriással, a családjában még a mai napig is elő-előkerülnek anekdoták, melyek a Körhinta sztárjának emlékét elevenítik meg.

Nem szerette, ha felismerik

– Ami a vezetéknevünket illeti, eredetileg ő is Sós volt, ő változtatta meg Soósra karrierje kezdetén, máig őrzöm ugyanis az anyakönyvi kivonatának másolatát, ami szintén ezt bizonyítja. Nagymamám az egyetlen, aki találkozott vele, egyszer Budapesten, egyszer pedig egy balmazújvárosi rendezvényen – emlékezett vissza Sós Csaba. – Nem szerette, amikor felismerik. Egyszer, amikor nagymamám Budapesten meglátogatta, az ő szobájában aludt, mert Soós szerette az éjszakai életet, a társaságot. Azt azonban már korántsem, amikor másnap együtt utaztak nagymamámmal a villamoson, és összesúgtak mögötte. Amikor a Lúdas Matyit vetítették itthon, együtt ment moziba a család, és az is feszélyezte, hogy saját magát kellett néznie a filmvásznon. Ezért is viselt nagy kalapot. Amikor hazajött Balmazújvárosba, rendszeresen eljárt a bálokba, de ott sem az úrilányokat, hanem a szegényebb családok lányait kérte fel. Jó barátja volt Szirtes Ádám is, akivel többször a balmazújvárosi utcákon is együtt énekeltek.

Váradi Hédit is hazavitte

– Amikor forgatási szünet volt, vagy véget ért a színházi évad, a nyári időszakokat szerették itt tölteni. Váradi Hédi színésznővel volt, amikor heteket töltöttek nálunk, és a dédnagyanyám gondoskodott róluk ezekben az időkben. Imréről neveztük el a balmazújvárosi színház egyik termét, valamint Soós Imre nevét viseli a debreceni Apolló Mozi egyik terme is – tudtuk meg Sós Csabától.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában