A magyar nyelv hete

2019.05.21. 12:21

Alighanem a leggonoszabb helyesírási totó, amit valaha is látott

Fábián György kollégánk – aki márciusban első helyezést ért el az I. Kárpát-medencei korrektorversenyen – összeállított egy kis tudáspróbát a magyar nyelv hete alkalmából.

Fotó: Pixabay

A magyar helyesírással sokan vagyunk úgy: illik tudni, de egy bizonyos szinten túl jobbára megtanulhatatlan. Különösen, amikor – szintén egy bizonyos szint fölött – rájövünk: nem is a szabályokkal van a baj, mert azok megtanulhatók, gyakorolhatók, benne vannak a könyvben stb. Hanem talán a leginkább azokkal az esetekkel, melyek – ahogy a szabályzat is írja – „a kialakult szokást megtartva” a fő szabálynak ellentmondva írandók. Mert ugyebár, hol húzódik az a határ, amely konkrétan körvonalazza a kialakult szokást? Arról nem beszélve, hogy a szokás is változik.

Hogy mitől különösen gonosz az alábbi teszt? Nos, a „fekete öves” versenyfeladatokban szereplő extrém szószörnyek helyesírását persze, hogy képesek vagyunk elrontani. De mi a helyzet a teljesen közkeletű, lépten-nyomon hangoztatott, nap mint nap leírt szavakkal? Azokkal nem lehet gond. Vagy mégis?

A megoldások ellenőrizhetők a magyar helyesírás mértékadó forrásainak legfrissebbikében (Magyar helyesírási szótár. Budapest, 2017, Akadémiai Kiadó).

Természetesen a totó megszerkesztésével és közzétételével nem az volt a célunk, hogy bomlasszuk az akadémiai helyesírás tekintélyét, netán mardosó kételyeket ébresszünk a helyesírás értelmes mivoltát illetően. Ellenkezőleg: szerettünk volna rámutatni: nem feltétlenül akkor van baj, ha nem tudunk valamit, vagy nem vagyunk biztosak benne (hiszen annak utánanézünk) – hanem akkor, amikor minden kétség nélkül, a teljes bizonyosság (hamis) biztonságérzetével vágunk neki. Ne feledje: ami nem gyanús – az a leggyanúsabb!

Kollégánk, Fábián György sikeréről márciusban ebben az írásunkban számoltunk be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában