kulisszatitkok

2019.05.28. 11:30

A Körhinta „hazatér” Debrecenbe

A film egészen Can­nes­-ig elért, de kevesen tudják, hogy több szállal kötődik megyénkhez.

Fotó: Kiss Annamarie

Hatvannégy évvel ezelőtt egy forgatócsoport rázta fel a Debrecentől néhány kilométerre található Kádár dűlő egyik tanyasi házának lakóit. Megérkezett ugyanis a Körhinta forgatócsapata azzal a szándékkal, hogy néhány hét alatt az alkotás több kulcsfontosságú jelenetét felvegyék. Csákiné Jucika személyesen is ott volt a film több legendás jelenetének forgatásán.

Csákiné Jucika
Fotó: Kiss Annamarie

– A régi kis tanyákat már rég felszámolták, de akkoriban Fábri Zoltán rendező épp olyan házat keresett, mint a miénk: volt egy úgynevezett tisztaszoba és egy kis szoba. A tiszta szobát kiürítették, mert ott vették fel a lakodalmi jelenetet, a konyha volt a büfé, a kis szobába pedig mindenkinek be kellett férni, ha esett éppen az eső.

A szegénység volt a népviselet

„Tizenhét éves tanyasi fruska voltam még, de ez a három hét annyira felkavarta az akkor unalmasnak tűnő mindennapi életünket, hogy máig tisztán emlékszem a történtekre”

– meséli. Négyen voltunk testvérek, volt egy hároméves kisöcsém, egy nyolc- és egy tizenegy éves, és mivel a stáb minden finomsággal, édességgel ellátott bennünket, mi is nagyon élveztük azt a három hetet. Mivel a „parasztapukák” abban az időben még nem engedték, hogy a lányaik göndörítsék a hajukat, ugyanolyan hajfonatom, volt mint Törőcsik Marinak. Amikor a színészek megérkeztek, kisebb csalódás érte őket, mert hiányolták a debreceni népviseletet, de szegények voltunk, egyszerűen öltöztünk, azt vettük fel, amink volt – idézte fel az idős asszony a történteket.

Farkasné Manci Ondódon virágtartóként őrzi a rocskát, melybe a filmben Törőcsik Mari szűrte a tejet
Fotó: Kiss Annamarie

Így úszta meg Soós csizmája

– Az udvarunkon élt Mici kutyám is, aki hamis is volt, félt is a nagy zűrzavartól, a jupiterlámpáktól és a tömegtől is megijedt, meg kellett kötnünk, és bebújt a „góré ” alá. Aztán, amikor Fábri Zoltán kitalálta, hogy a kutyát is meg kellene szólaltatni, édesapám valahogy előcsalogatta. Épp akkor ment el Mici mellett Soós a fényesre pucolt, fekete csizmájában, és mivel Mici hamis volt, így ha Soós be nem ugrik előtte a konyhába, biztosan megkapja – mesélte nevetve Jucika.

A lakodalom éjszakája

– Az a jelenet volt a legizgalmasabb, amikor a sötétben a lovasfogatok állnak, amikor megérkeznek a vacsorára, a mi éléskamránkban énekelte Soós Imre a film egyik leghíresebb dalát. A másik éléskamránkban, ahol a kocsisoknak volt megterítve, ott szorította meg „Máté” azt az üvegpoharat, amely aztán összetört, ameddig abban az időben még vastag üvegből készült poharakat használtunk, úgy emlékszem, a pohártörés nem is szerepelt a forgatókönyvben – emlékezett vissza az asszony, zárásként pedig felidézte: más közreműködőkkel együtt később ők is meghívást kaptak a film premiervetítésére, az Aranybikába, ami szintén szép élmény számára.

SZD

Most színpadon láthatjuk

A Nagyerdei Szabadtéri Színház idei évada május 29-én Debrecenben a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes grandiózus Körhinta-produkciójával nyílik meg. A Sarkadi Imre novellája alapján a Kossuth- és Jászai-díjas Vidnyánszky Attila álomszerű látomásokból építkező rendezésében kelti életre Pataki Mari és Bíró Máté a filmvászonról is jól ismert, keserédes romantikus történetét a szabadtéri színpadján. A produkció érdekessége, hogy Soós Imréhez hasonlóan a szintén főszereplő Berettyán Nándor is balmazújvárosi származású.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában