haon.hu PODCAST

2024.03.08. 13:02

Gondolatébresztő beszélgetés – egy kicsit minden nap lehetne nőnap

Kosztin Éva

A legtöbben továbbra is virággal kedveskednek ezen a szép napon

Forrás: Napló-archív

A nemzetközi nőnap a női egyenjogúság és a nők emberi jogainak napja, amelyet minden év március 8-án tartanak világszerte. Ebből az alkalomból a nők mai helyzetéről beszélgettünk Mártáné Papik Anita szakpszichológussal podcast stúdiónkban.

Mártáné Papik Anita szakpszichológussal beszélgettünk a nemzetközi nőnap apropóján
Mártáné Papik Anita szakpszichológussal beszélgettünk a nemzetközi nőnap apropóján
Forrás: Facebook/Mártáné Papik Anita

– Az elmúlt évtizedekben a nők szerepköre kibővült, korábban főleg anyaként és háztartásbeliként kellett helyt állni – mutatott rá Mártáné Papik Anita. Elmondta, hogy ma az életfeladatok alapján azonban ettől sokkal több szerepben kell megfelelni, de mindenkinek magának kell megtalálni azt, amiben ki tud teljesedni.

A debreceni szakpszichológus hozzátette, ebben a nők nehezítik meg leginkább a saját helyzetüket azzal, hogy ők a leginkább előítéletesek egymással.

A szakpszichológus többek között beszélt egy olyan kliensről is, aki nem szeretne gyereket, és ezért őt ki is közösítették. Időbe telt neki, míg elfogadta, hogy gyerek nélkül is lehet teljes élete.

Anyaként ideális esetben mennyi időt ajánlott otthon tölteni a gyerekekkel? – kérdeztük.

– A személyiségfejlődés szempontjából az első két év meghatározó, de gyakran az élethelyzetek nem teszik lehetővé a nő számára, hogy ennyit a gyerekkel töltsön. Ha az apa maradna otthon, nem érintené hátrányosan a gyereket, de ez itthon még kevésbé elfogadott – válaszolta Mártáné Papik Anita.

Hozzátette, azokban az országokban, ahol magas a nők száma a politikában, a szociális szféra sokkal fejlettebb az érzékenységük, puhaságuk miatt. – Nem arról van szó, hogy a férfiak nem tudnak szeretni, de máshogyan mutatják ki az érzelmeiket. A kisfiúk régen azt hallották, hogy nem szabad sírni, de a nevelési stílusok is gyakran változnak, mindig vannak aktuális trendek. Nem azzal van a baj, hogy a szülők tájékozódnak, de túl sok inger éri őket, számtalan cikk és podcast jön velük szembe, amitől a saját anyai és apai megérzésüket nem tudják érvényesíteni. Ráadásul a környezet is úgy érzi, mindent jobban tud.

Főleg a szoptatás idejére jellemző, hogy ott még szinte a szomszéd is beleszól, hogy a nőnek hogyan kellene viselkednie

– fejtette ki.

Mártáné Papik Anita arról is beszélt, hogy az anyai szerep nem egyedülállóan kihívásokkal teli a nők életében, hiszen minden területen rengeteg elvárással szembesülnek, amiket leginkább más nők fogalmaznak meg feléjük. 

Biztató, hogy úgy látja, a férfiak egyre nagyobb szerepet vállalnak a gyereknevelésben és a háztartásban is.

– Az anyák elkezdtek jobban koncentrálni a karrierre, sőt, elvárás is lett, hogy dolgozzanak. Ma már gyakran találkozunk azzal, hogy az apa vesz ki szabadságot, hogy intézze a gyerekek ügyeit, orvoshoz vagy edzésre vigye őket. Igaz, nekik a munkaidejük is rugalmasabb – fogalmazta meg.

A szakpszichológus kitért arra is, hogy a nők helyzete a munkaerőpiacon szintén nehezített pálya, mai napig lehet találkozni olyan esetekkel, ahol az állásinterjún felteszik a kérdést, van-e a jelentkezőnek gyereke.

A multinacionális cégeknél jelenleg is általános, hogy a bérben húsz százalékos különbség tapasztalható a férfiak javára

– jegyezte meg a bérekkel kapcsolatban.

A teljes beszélgetést itt hallgathatja meg:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában