Folytatódnak a fejlesztések

2024.03.20. 13:42

Gyalogosátkelőt, járdát építenek Bocskaikertben

Járdát épít és gyalogos-átkelőhelyet alakít ki Bocskaikert önkormányzata; a kivitelező kiválasztására szóló felhívás március 11-én jelent meg a Közbeszerzési Értesítőben.

Haon.hu

A tervek szerint a Debreceni út – Állomás út – Monostori út csomópontjában kijelölt gyalogos-átkelőhely útépítését kell elvégezni a szükséges megvilágítás létesítésével együtt. Mint írják, a tervezett kijelölt gyalogos-átkelőhely környezetében nagy forgalmat lebonyolító autóbusz megállóhelyek találhatók. 

A tervezett gyalogos átkelőhely szélessége 4,5 méter. A keleti oldalon felállási területet építenek ki, a járdaburkolat 1,8 méter szélességgel épül az autóbusz megállóhely utasperonja felé. A járdaburkolatot a közvilágítási oszlop mellett építik meg, közműkiváltásra nem kerül sor. A burkolatba eső KRESZ-táblákat és útbaigazító táblát áthelyezik. A járda burkolatszélétől fél méter távolságra kétsoros gyalogos csőkorlátot telepítenek, fekete-fehér sávozott festéssel.
A keleti oldalon a gyalog- és kerékpárút folyókájának érintett szakaszát elbontják, a burkolatokat szintben csatlakoztatják, így biztosított lesz az akadálymentes gyalogos közlekedés. Az érintett járdaburkolatokon, az állami közút burkolatszéle mellett, 60 centiméter hosszon figyelmeztető jelzést (sávot) helyeznek a burkolatba gömbsüveg vagy csonkakúp alakú elemekkel. A járda kialakításánál gondoskodni kell a csapadékvíz-elvezetésről. Az Állomás úti kereszteződésnél a tervezett gyalogos átkelőhelyet a szabványnak megfelelő közvilágítással látják el.

Más városrészeken is folytatódnak a fejlesztések

A Debreceni út – Teleki út csomópontjában szintén kijelölt gyalogos-átkelőhely útépítése és a megvilágítás létesítése a feladat. Ezen helyszínen is a közeli, nagy forgalmú autóbusz megállóhelyekre tekintettel végezték a tervezést. A gyalogos átkelőhelyet 4,5 méter szélességben, mindkét oldalon 4,5 méter széles felállási szakasszal építik, a keleti oldalon minimum 3, a nyugatin 3,5 méter hosszon. A felállási területekhez 1,8 méter szélességű járdaburkolatok csatlakoznak, melyek kapcsolatot biztosítanak a kiépített közterületi járdaburkolatok felé, valamint az autóbusz megállóhelyek utasperonjai felé. A járdaburkolatokat a fák mellett kell megépíteni, fakivágásra nem kerül sor. 

A keleti oldalon a járdaburkolat mellett szikkasztó árkot alakítanak ki, ez a munka nem érinti a vezetéktartó oszlopot. A nyomvonalba eső betonelemeket elszállítják. A nyugati oldali autóbusz megállóhely felé 1,8 méter szélességű járdaburkolat épül, a főút útpadkáján kívül. Itt is gondoskodnak a csapadékvíz-elvezetéstől, csőkorlátot és figyelmeztető elemeket telepítenek. Kiépítik a megfelelő közvilágítást is.

A Teleki útnál járdaburkolatot is építenek 1,5 méter szélességben; a nyomvonalat a kerítések, valamint a közmű oszlopsor helyzete határozta meg. A Debreceni út szervizútja és egy kerítés mellett épül a járdaburkolat, majd a végszelvényig a közműoszlopsor út felőli oldalán. A járdaburkolat mellett mindkét oldalon fél méter szélességű útpadkát alakítanak ki. A tervezési szakasz hossza 726 méter. A nyomvonalba eső bokrokat, virágokat eltávolítják, a fákat kivágják vagy áttelepítik. A megépített járdaburkolat északi oldalán a betonkő burkolatot szegélyezéssel (süllyesztett útszegéllyel) látják el. Az ajánlatokat március 21-ig várják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában