Friss!

2024.02.29. 19:58

Gripenek, vagy valami egészen más? Rejtélyes hanghatást észleltek a Hortobágynál – frissítve!

A Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium lakossági bejelentések alapján nyomozta ki a csütörtök délután észlelt hang forrását. Megkerestük a Honvédelmi Minisztériumot, amely részletes közleményt küldött az esettel kapcsolatban.

Haon.hu

Több lakossági bejelentést is kapott „valamilyen hanghatásról” a Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium csütörtök délután Heves vármegyéből. A helyi idő szerint kb. 14 órakor észlelt hangról azt feltételezték, hogy a forrása esetleg földrengés lehet – számolt be Facebook-oldalán az obszervatórium, amelynek munkatársai a kérdéses időpont környékén megvizsgálták a szeizmogramokat.

A mellékelt térképen pirossal jelölt állomások (Hortobágy, Kisújszállás, Besenyszög, Bernáthegy (Heves), Piszkés-tető) esetén tisztán felismerhető jelek vannak, melyek NEM földrengéstől erednek. A jelek beérkezési ideje és az állomások távolsága alapján a jelek terjedése nem a Földben, hanem a légkörben történt (a szeizmogramok láthatók a mellékelt képeken)

– írták a bejegyzésben.

Hozzátették: Piszkés-tetőn nemcsak szeizmológiai, hanem infrahang-állomás is működik, mely szintén detektálta a jelenséget. Az infrahangjelek elemzése megmutatta, hogy a beérkező hullámok délkeleti irányból érkeztek, ami egybevág a szeizmológiai állomásokon tapasztaltakkal.

Mint írták, az erős hanghatás valahol az Alföld északi részén, Hortobágy környékén a légkörben keletkezhetett, a pontos forrást nem ismeri az obszervatórium.

hortobágy hanghatás jelenség térkép
Az obszervatórium által közölt térkép
Forrás: Facebook / Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium

A hozzászólók között azonban többen megjegyezték, hogy esetleg a környéken gyakorlatozó Gripenek állhatnak a dolog mögött. Erre a teóriára erősít rá némileg az is, hogy két nappal ezelőtt, február 27-én ugyancsak gyakorlatozó Gripeneket lehetett kiszúrni a levegőben, akkor Debrecen környékén.

Frissítés: reagált a Honvédelmi Minisztérium

Az ügyben megkerestük a Honvédelmi Minisztériumot, amely részletes tájékoztatást küldött portálunknak az esettel kapcsolatban.

A minisztériumi sajtóosztály válaszában először is leszögezte, a Magyar Honvédség alaprendeltetéséből adódóan, valamint a képességfenntartás érdekében, rendszeresen kiképzési repüléseket hajt végre a repülőtér közvetlen környezetében és az ország különböző légterében. Hozzátették: az említett Eger és környéke feletti légtérben található az egyik gyakorló légtere a magyar vadászgépeknek.

A mai nap folyamán a Fegyveres Légvédelmi Készenléti Szolgálat, JAS-39 Gripenekkel gyakorló (Tango) riasztási feladatot hajtott végre e fölött a terület felett. A végrehajtás során számos kötelező repülési feladatot kell végrehajtani a pilótáknak a vadászgéppel, melyek során a hangsebesség átlépése 12000 méteren, illetőleg afölött történik a szabályoknak megfelelően. Ettől függetlenül a légköri viszonyoktól függően a hangrobbanás lökéshulláma leérhet a föld felszínéig és okozhatja az említett jelenséget (hanghatás, vibráció)

– írták a tájékoztatásban.

Végül megjegyezték: a Magyar Honvédség lehetőség szerint mindent elkövet a lakosság zajterhelésének csökkentése érdekében.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában