Magyar ápolók napja

2024.02.19. 16:49

Rangos elismerést vehettek át a Klinikai Központ kiváló szakdolgozói - fotókkal

A magyar ápolók napja alkalmából hétfőn köszöntötték a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának szakdolgozóit. Idén nyolcan érdemelték ki a Klinikai Központ Kiváló Dolgozója Kitüntetést és Jutalomdíjat több évtizedes magas szakmai színvonalú munkájuk elismeréseként.

Gubányi Patrik

Kitüntetéseket vehettek át a Klinikai Központ dolgozói

Forrás: Kiss Annamarie

Számos kitüntetés talált gazdára a magyar ápolók napja alkalmából hétfőn délelőtt a Debreceni Egyetem főépületében, ahol a Klinikai Központ kiválóságait ismerték el. Kossuth Zsuzsanna, az ország első főápolójának születésnapja február 19-e, amely a magyar ápolók napjához fűződik. A Debreceni Egyetem Klinikai Központjában minden évben ehhez a dátumhoz kapcsolódva köszöntik a legkiemelkedőbb szakdolgozókat. A hétfői ünnepségen átadták a klinikai főorvosi kinevezéseket és az Elnöki Elismerő Oklevelet is.

Szabó Zoltán, a Klinikai Központ elnöke beszédében kiemelte, hogy Kossuth Zsuzsanna úttörő munkájával a hazai ápolás fejlődésének alapkövét fektette le. Életét a betegek szolgálatának szentelte, odaadóan, fáradhatatlanul, kitartóan tevékenykedett az emberek gyógyulása, gyógyítása érdekében, így méltán válhatott valamennyi egészségügyi dolgozó példaképévé.

– A nagy előd értékrendje, szellemisége, elhivatottsága ma is meghatározó jelentőségű. Önök – a nagy előd hagyatékát megőrizve – nap mint nap példát mutatva cselekednek a betegek gyógyulása érdekében. Hivatástudatukkal, kiemelkedő emberi és szakmai szerepvállalásukkal azonban nem csupán a betegek színvonalas ellátását szolgálják, hanem klinikáink és egyetemünk hírnevét, hazai és nemzetközi megítélését is gazdagítják – emelte ki Szabó Zoltán, a Klinikai Központ elnöke.

Kossuth Zsuzsannának az 1848-49-es szabadságharc során rendkívüli feladattal kellett megküzdenie, amikor Kossuth Lajos a tábori kórházak főápolónőjének nevezte ki. Felismerve a betegápolás nehézségeit, női önkénteseket toborzott, emellett a sérült katonák kórházi ellátásában is aktívan közreműködött. Munkája eredményeként három hónap alatt mintegy 172 tábori kórház létesült

– fogalmazott a Klinikai Központ elnöke.

Szabó Zoltán, a Klinikai Központ elnöke
Forrás: Kiss Annamarie

Szabó Zoltán hozzáfűzte, a szakdolgozók a Klinikai Központ szakorvosaival és minden munkatársával együtt egy olyan sziklaszilárd alapot nyújtanak az egyetem betegellátó rendszerének stabil működéséhez, mely nélkülözhetetlen a regionális szintű, legmagasabb progresszivitás szerinti betegellátó, és az ezzel összefüggő oktatói és kutatói tevékenység maradéktalan teljesítéséhez.

– A mögöttünk álló időszak példa nélküli kihívásokat, olykor akadályokat hordozott magában, melyek sikeres leküzdése, valamint intézményünk kiemelkedő eredményeinek elérése az önök elkötelezettsége, szakmai, erkölcsi támogatása és áldozatkész szerepvállalása nélkül nem valósulhatott volna meg. Kiemelve és elismerve a koronavírus-járvány leküzdésében tanúsított áldozatos munkájukat, örömmel számolhatok be arról is, hogy eredményesen befejeződött Klinikai Központunk több mint száz éves történetének legjelentősebb strukturális átalakítása, mellyel a Klinikai Központ – immáron három campust magába foglalva – csaknem 3500 betegággyal, több mint 7000 dolgozó közreműködésével a közép-európai régió egyik legmeghatározóbb egészségügyi intézményévé vált – ismertette Szabó Zoltán professzor.

A Klinikai Központ Kiváló Dolgozója Kitüntetést és Jutalomdíjat vehettek át

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kiváló Dolgozója Kitüntetés és Jutalomdíjat Bhattoa-Buzás Edina egészségügyi menedzser (Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet); Forgóné Bodnár Éva asszisztens (Belgyógyászati Klinika B. épület); Horváth Csaba csoportvezető, betegkísérő (Központi Betegkísérő Szolgálat); Dr. Kolcsárné Simon Erzsébet osztályvezető főnővér (Gróf Tisza István Campus Mozgásszervi Rehabilitációs Osztály); Petőné Gombos Emese biológiai terápiás nővér (Reumatológiai Klinika); Ratku-Bródi Ildikó vezető asszisztens (Orvosi Rehabilitáció és Fizikális Medicina Klinika); Szabó Lajos műtőssegéd (Urológiai Klinika); Taba Istvánné diabetológiai szakápoló (Belgyógyászati Klinika D. épület) vehette át.

Klinikai főorvosi kinevezések

Klinikai főorvosi kinevezéseket azoknak a munkatársaknak adományoznak, akik az intézményben évtizedes erőfeszítéseikkel és példamutató szakmai tevékenységükkel hozzájárultak a Klinikai Központ jó hírének öregbítéséhez.

Így tettek: Dr. Aranyosi János szakorvos (Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika); Dr. Győry Ferenc szakorvos (Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika Kardiológia); Horsainé Dr. Laskay Erika Mária szakorvos (Orvosi Képalkotó Klinika Radiológia); Dr. Kun Csaba klinikai szakorvos (Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika Kardiológia); Dr. Ladányi Lilla Zsófia szakorvos (Orvosi Képalkotó Klinika Radiológia); Dr. Maros Tamás Miklós klinikai szakorvos (Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika Szívsebészet); Dr. Pfliegler György Pálné Dr. Pásztor Éva szakorvos (Orvosi Képalkotó Klinika Radiológia); Dr. Sápy Tamás adjunktus (Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika); Dr. Szentkirályi István Elek klinikai szakorvos (Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika Szívsebészet); Dr. Varga István szakorvos (Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika Kardiológia).

Ladányi Gábor főgyógyszerész
Forrás: Kiss Annamarie

Az Elnöki Elismerő Oklevelet Ladányi Gábor főgyógyszerész (Egyetemi Gyógyszertár) vehette kézhez.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában