Felvételi

2024.01.20. 17:49

A matek cseles, volt a magyar „simaliba” – mondják a tanárok

A 6 és 8 osztályos gimnáziumokba, valamint a 9. évfolyamra készülők írásbeli felvételi vizsgáit országszerte egységesen, január 20-án, szombaton 10 órától tartották meg.

Szakál Adrienn

A diákok szombaton 10 órától adtak számot a tudásukról

Forrás: MW-archív

A Oktatási Hivatal adatai szerint országosan több mint 72 ezer, Debrecenben hét középiskolában pedig csaknem 1650 diák mérettette meg magát. A Haon által megkérdezett 8. osztályos debreceni vizsgázók zöme a matematikát a vártnál jóval nehezebbnek, míg a magyart könnyen megoldhatónak összegezte a vizsga utáni percekben. A feladatsorokat és javítási-értékelési útmutatóikat 14 órakor tette közzé honlapján az Oktatási Hivatal. Egy debreceni matematikatanár szerint idén egy kicsit valóban mások voltak a feladatok, mint a megszokott.  

Volt módusz és oszthatóságvizsgálat az 1. feladatban, ami nem volt még eddig, és a statisztikai feladat grafikonja is elég cseles. Összességében nem érzem nehéznek a feladatsort, de kellett hozzá ötletelni

– mondta.

Nem a magyar lesz a vesztük

Kovács-Felföldi Mónika debreceni magyartanárnak a 8. osztályosoknak összeállított feladatlap szerkezete és a feladattípusok sem okoztak meglepetést. 

A mássalhangzótörvények, a szólások, a verselemzés, a mondatelemzés és a szófajok nem lehettek idegenek a diákok számára. Igaz, néhol kicsit nehezítették a feladatot és a gyerekek több lépésben tudtak eljutni a megoldáshoz. A fogalmazásban csak érveket kellett írni az osztálykirándulással kapcsolatban, ami igazán közel állt ehhez a korosztályhoz, és szerintem nem okozott gondot a megírása

– közölte portálunk megkeresésére.

Elmondta, hogy a szövegértés egy hosszú ismeretterjesztő szöveg volt: a pizza történetével kapcsolatos feladatokat kellett megoldani, de ha az egyszerűbb feladatokat hamar meg tudták csinálni, akkor nem lehetett gond az időbeosztással. – Reméljük, hogy sikerült mindenkinek kihoznia magából azt a tudást, ami benne volt, elsősorban azért, mert sokan vettek igénybe tanári segítséget a tanórán kívül is, és időt-pénzt nem kímélve foglalkoztak a felkészüléssel – fogalmazott.

A középiskolai felvételi eljárás következő lépéseként a pótló írásbeli felvételi vizsgák következnek január 30-án 14 órakor. Ezen azok vehetnek részt, akik január 20-án alapos ok miatt, igazoltan nem tudtak elmenni az írásbelire. A diákok február 9-én tudják meg, hány pontot szereztek a központi írásbeli felvételin.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában