Fotókkal

2024.01.13. 20:00

„Nem 79, hanem 179 cicám lenne, ha mindet befogadtam volna!” – macskamentés Hajdúszoboszlón innen és túl

Szabóné Demeter Ilona fogadott minket telephelyükön, egyben otthonukban, hogy bepillantást engedjen mindennapjaikba és a macskamentés viszontagságos, embert próbáló világába.

Horváth Péter

A Szoboszlói Bársonytalpúak Menedéke Alapítvány 2021 óta működik Hajdúszoboszlón, de tevékenysége jócskán átlépi a fürdőváros határait is. Szabóné Demeter Ilona és férje sérült, beteg, elhagyott, megunt, elfelejtett házi kedvenceket mentenek és nevelnek otthonukban. A kialakult helyzetről, lehetséges megoldásokról és jövőbeli terveikről is beszélgettünk.

CM20231229_Szoboszlói Bársonytalpúak Menedéke Egyesület_macska_HAON (17)
Szabóné Demeter Ilona
Forrás: Czinege Melinda

– A legtöbb ember vagy megunta, vagy nem tudja etetni a háziállatát, sajnos legtöbbször a gazdik akarják lepasszolni őket – kezdte Szabóné Demeter Ilona, majd tudatta, 2023-ban összesen 91 kis védenc érkezett az alapítványukhoz. Legtöbbjük azonnali orvosi segítségre szorult, sajnos gyakran extrém esetekkel is szembesültek.

– Rengeteg macskát hagynak a reptéren, sokszor épp a kezeletlen betegségek elhatalmasodása miatt. De az állatorvoshoz is rendszeresen bekerülnek kis kedvencek, hogy altassák el őket. Felfoghatatlan. Szerencsére a rendelőben jól kezelik ezeket a helyzeteket. Ha az állat állapota nem indokolja, de lemondtak róla, szólnak nekünk és mi elhozzuk a cicát – mondta.

– Ez azért is nehéz, mert szinte mindenki kutyát ment – állapította meg Ilona, majd hozzátette: 

míg egy beteg francia bulldogért elszaladnak 50-en, addig egy sérült macskáért szinte senki sem megy el.

Idővel szerető otthonra lelhetnek

Beszélgetésünk során természetesen közelebbről is megismerkedhettünk otthona lakóival. A többtucatnyi kandúr között akadt több olyan is, akik sajnos visszatérő „vendégei” az alapítványnak.

– Picin elvitték, nagy korában pedig visszahozták. Nem tudták etetni – jegyzi meg Ilona az egyikre mutatva. Az örökbefogadások terén éppen ezért rendkívül körültekintőek. Elmondta, csak szerződéssel, és csakis kizárólag benti tartásra lehet tőlük örökbe fogadni állatot.

– Csak nekünk adhatják vissza a macskát, nem lehet a szomszédba vagy más ismerősnek, családtagnak sem átadni – jelentette ki, majd hozzátette: minden újdonsült gazdával igyekeznek tartani a kapcsolatot, és lehetőségeikhez mérten segíteni őket a kisállattartás néha rögös, de élményekben gazdag útján.

Vannak akik örökre itt ragadnak, de akadnak olyanok is, akik még 2 év után is gazdisodnak. Igyekszünk mindent megtenni azért, hogy a legtöbb lakónak új, szerető gazdát találjunk, aktívak vagyunk a közösségi médiában is. A tavalyi évben 48 macskát sikerült örökbe adnunk

– jegyezte meg.

A gazdijelöltek jellemzően a környékbeli településekről érkeznek, de olyan is akadt, aki Pest megyéből utazott a fürdővárosba kis kedvencért.

CM20231229_Szoboszlói Bársonytalpúak Menedéke Egyesület_macska_HAON (23)
Forrás: Czinege Melinda

Az ivartalanítás lehet a megoldás

Ilona mindennapi beszélgetései és munkája során az ivartalanítás fontosságára is igyekszik felhívni a figyelmet. – A támogatott ivartalanítás intézménye alapvetően a lakosság és nem pedig szervezetek számára jött létre. Fontos lenne, hogy az emberek ne csak tudjanak róla, éljenek is vele – vélekedett. Bár a nehézségek ellenére is rengeteg állatot sikerült tavaly ivartalanítani, Ilona szerint még e téren is van hová fejlődni. Rámutatott, az egyik legnagyobb probléma, hogy önmagában nem igazán él vele a lakosság, de ha élnének is, túl bonyolult a rendszer, sokan segítségre szorulnak. Mi sem mutatja ezt jobban, az elmúlt évben 271 macskát ivartalanítottak a segítségükkel, közbenjárásukkal.  

Ahol a szükség, ott kell segítség!

Férjével ketten látják el a működéssel kapcsolatos feladatokat, és ez idejük nagy részét bizony leköti, de lehetőségeikhez mérten mindenkinek igyekeznek segíteni.

Amíg egy macska menthető, mi a lehetőségeinkhez mérten mindent megteszünk. Ha már az életkörülmények olyanok, hogy nem szolgálják az állat érdekeit, csak akkor szoktuk elengedni őket.

Tudatta, az elmúlt évben 63 cicának segítettek az állatorvosi költségeik fedezésében.

CM20231229_Szoboszlói Bársonytalpúak Menedéke Egyesület_macska_HAON (12)
Forrás: Czinege Melinda

Bár az alapítvány hajdúszoboszlói, Ilona tudatta, a legtöbb támogatás a fürdővároson kívülről érkezik, és még határon túli adományozók is akadnak, például egy svájci szervezettől is jelentős támogatás érkezett a tavalyi évben ivartalanításra.

A terveik kapcsán elmondta, tavaly állami pályázat keretében sikerült több fejlesztést és felújítást is végrehajtaniuk, a munkát pedig 2024-ben is folytatni szeretnék. A segítő kezekre és az önkéntesekre is nagy szükség lenne – zárta gondolatait Szabóné Demeter Ilona.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában