Honvédelem

2024.01.01. 17:27

Állami gondozott volt Hajdú-Biharban, most a sorstársain segít Rigó István tizedes

A katona, akinek a nulláról kellett felépítenie az életét, minden nap azért dolgozik, hogy kitörési lehetőséghez juttassa a fiatalokat.

Haon.hu

Rigó István tizedes

Forrás: Szabolcs László / BorsOnline

A Magyar Honvédség folyamatosan toboroz, jelenleg a tatai tüzérségbe várják a jelentkezőket, ebből a kampányból pedig egy hajdú-bihari kötődésű roma katona is kiveszi a részét. A most 38 éves Rigó István történetéről a BorsOnline közölt hosszabb cikket hétfőn. Mint írják, Rigó háromévesen került állami gondozásba, elmondása szerint nem volt más lehetősége. 

– A nagymamám ajánlotta édesanyámnak, hogy adjon be, mert nagyon rossz körülmények között éltünk – emlékezett vissza a katona, aki gyermekkorában először Nyírmártonfalvára, majd Berettyóújfalura került nevelőotthonba.

Azt mondta, szeretett gyermekotthonban felnőni, és hiányoznak neki a karácsonyok, mert akkor mindig egyedül van.

Tizennyolc éves korában aztán, ahogy többi sorstársának, neki is el kellett hagynia a gondviselőit, úgy érezte, ekkor kihúzták alóla a talajt, nem volt otthona. Most viszont, ahogy az a cikkben olvasható, a katonasággal újra egy családhoz tartozhat, de nem felejti el, honnan jött.

Nem engedi el a kezüket

A tizedes arról is beszélt, hogy szerinte sok állami gondozott fiatal azért „tér rossz útra”, válik függővé, munkanélkülivé vagy hajléktalanná, mert nincs választásuk. A férfi fő célja most, hogy segítsen ezeknek a gyerekeknek. Egy budapesti toborzóirodában dolgozik, folyamatosan járja az állami otthonokat, van, ahová többször is visszamegy, ha kell. Azokkal pedig, akik az ő hatására léptek be a seregbe, máig tartja a kapcsolatot. 

Legutóbb az egyik állami gondozottnak, Alexnek segítettem. Ő nevelőszülőknél is volt, majd 18 évesen mennie kellett. Felhívott, én másnap vonatra tettem, és jelenleg a Lynx harcjárművel felszerelt zászlóaljban szolgál Hódmezővásárhelyen

– osztotta meg Rigó István, hozzátéve, a fiatal már letette az esküt, és albérletet keres.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában