Munkabeszüntetés

2023.12.11. 18:11

Volánbusz: mutatjuk, hogy végződött a sztrájk második napja

A vártnál kisebb volt a sztrájk támogatottsága.

Haon.hu

A sztrájk második napja azt bizonyította, hogy az autóbusz-vezetők közel kétharmada továbbra is inkább a tárgyalóasztalnál küzdene a 2024-es bérfejlesztésért

Forrás: Illusztráció / Napló-archív

Ahogy korábban már beszámoltunk róla, a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) kétnapos sztrájkot hirdetett meg december 10-én, vasárnapra és 11-én, hétfőre, miután eredménytelen volt a bérmegállapodásról szóló tárgyalásuk a Volánbusszal. Az előzetes információk arról szóltak, hogy az északkeleti régióban – köztük Hajdú-Biharban – összesen 3894 járatot érint a megmozdulás. Mint írtuk, az első napon, vasárnap nem okozott sem káoszt, sem jelentősebb fennakadást a meghirdetett munkabeszüntetés.

A sztrájk második napja azt bizonyította, hogy az autóbusz-vezetők közel kétharmada továbbra is inkább a tárgyalóasztalnál küzdene a 2024-es bérfejlesztésért, nem látja még indokoltnak a munkabeszüntetést – tudatta közleményében a Volánbusz.

A meghirdetett munkabeszüntetés második napján tapasztaltak szerint a Volánbusz munkavállalóinak óriási többsége nem támogatta a munkabeszüntetést, a sztrájkban ugyanis a teljes dolgozói állomány mindössze 14 százaléka vett részt. 

A hétfőn 16 órakor összesített adatok szerint – a szakszervezet számításaival és közléseivel ellentétben – a munkabeszüntetésben részt vevő autóbusz-vezetők aránya a teljes állományukhoz képest 21 százalék, a hétfőn dolgozók létszámához képest pedig 39 százalék volt. Az adatok ugyanakkor vármegyénként jelentős különbségeket mutatnak.

A Volánbusz vezetése továbbra is elkötelezett abban, hogy – a korábbi évek gyakorlatának megfelelően – még januárban megkösse a 2024-es évre vonatkozó bérmegállapodást a munkavállalókkal.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában