Fejlesztések időszaka

2023.12.01. 14:44

Ismét a százéves tölgyfa alatt játszhatnak majd a kabai gyerekek

Hajdú-Bihar az elmúlt időszakban 5,4 milliárd forintnyi forrást fordított bölcsődefejlesztésekre

Hajnal László

Bodó Sándor (balról), Szegi Emma és Pajna Zoltán vágta át a szalagot

Forrás: Kiss Annamarie

Csaknem 40 férőhelyes bölcsődét adtak át pénteken délelőtt Kabán, a Szabadság téren. A bejárás során azt láthattuk, a három teremmel rendelkező intézmény egy része már otthonosan be van rendezve a gyermekek számára, valamint megtudtuk, hamarosan már a csoportok fogadására is készen áll az épület.

A bölcsőde felavatását ünnepélyes átadás előzte meg a 2022-ben korszerűsített Munkáshotelben. Mint az eseményen elhangzott, nem is olyan régen még azt fontolgatta a képviselő-testület, hogyan fogják hasznosítani az üressé vált, lebontásra ítélt Tölgyfa óvoda épületét. Nem sokkal később azonban megszületett a döntés, hogy pályázati forrás felhasználásával, bölcsődeként funkcionáljon.

Mint minden település, Kaba életében is fontos eseménynek számít egy új épület átadása. A boldogsághoz és az elégedettséghez azonban hosszú út vezetett 

– mondta köszöntőbeszédében Szegi Emma. Kaba polgármestere felvázolta, még 2019-ben adtak be pályázatot egy három szobás, új bölcsőde létesítésére. Meggyőződése, hogy az egykori óvoda épületének helyére megálmodott intézmény újabb ékköve lehet a település főterének. Mint mondta, a korszerűsítésnek köszönhetően a kisgyermekek a több mint 100 éves tölgyfa alatt játszhatnak majd, és egy impozáns helyen tölthetik gyermekkori éveiket.

A polgármester elárulta, ugyan nehézségek is felmerültek a tervezés során, hiszen több közbeszerzési eljárás is eredménytelen volt, a rendelkezésre álló összegért pedig egy kivitelező sem vállalta akkor az épület felújítását. Végül 131 millió forintos kormányzati forrásból, valamint egy hárommillió forintnyi, az önkormányzat által biztosított önerőből sikerült kiegészíteni az összeget, így 2022 augusztusában elkezdődhettek a munkálatok.

Jó helyre kerülnek az uniós pénzek

Szegi Emma köszönetét fejezte ki a Hajdú-Bihar Vármegyei Önkormányzatnak, hiszen a fejlesztések koordinálása és tolmácsolása a kormányzat felé komoly munkát igényel. Úgy véli, a TOP Plusz pályázatok felhasználásával a települések soha nem látott mértékben tudnak maradandó értékeket felmutatni.

– Olyan beruházást sikerült átadni, ami úgy hiszem, mindenkinek közel áll a szívéhez, hiszen gyermekeinkről, a kabai jövőről gondoskodunk. Természetes dolog, hogy ez egy felemelő érzés – vélekedett Bodó Sándor országgyűlési képviselő. Rámutatott, a közelmúltban átadott kabai fejlesztések mindegyike példaértékű, hiszen a város vezetése rendszerszerűen tervezi meg a beruházásait, aminek óriási előnye és hozadéka van. Példaként említette az óvoda és az iskola fejlesztését, mely jól tükrözi, hogy a jelenért és a jövőért is tesz Kaba.

Bodó Sándor kifejtette, tudományos kutatások igazolják, hogy a fiatal családok toronymagasan a munkahelyi és a gyermekek elhelyezési lehetősége alapján döntenek amellett, hogy maradjanak egy településen vagy elhagyják azt.

Szót ejtett arról is, hogy Kaba Földeshez és Létavérteshez hasonlóan az energiaárak zűrzavaros időszakát megelőzően is fontolgatta az energetikai fejlesztéseket, és meglátta a lehetőséget a termálvizek hasznosításában.

Számos bölcsőde újult meg az elmúlt években

Pajna Zoltán beszédében hangsúlyozta, a városfejlesztések sikeressége szempontjából kulcsfontosságú, hogy tenni akaró, motivált településvezetők koordinálják, akik nem csupán kötelességből teszik a dolgukat, hanem szívügyükként tekintenek a beruházásokra. Mint fogalmazott, a városban látható fejlesztések meghatározzák a döntéshozók jellemét is.

A Hajdú-Bihar Vármegyei Közgyűlés elnökétől megtudhattuk, a vármegye az elmúlt időszakban 5,4 milliárd forint értékben használt fel forrásokat bölcsődefejlesztésre, mely számszerűsítve 446 férőhelyet jelent. Elárulta, a kabai átadóval egy napon Nyíracsádon is avatnak egy óvodát.

– Amikor az embereknek bölcsőde építésére van igénye, az azt jelenti, hogy bíznak a jövőben, és családot, gyermeket vállalnak – mondta az elnök. Pajna Zoltán szerint azonban nemcsak a gyermekek elhelyezése fontos kérdéskör, hanem az, hogy a személyiségük se szenvedjen csorbát. Úgy véli, az elmúlt időszak legnagyobb eredménye, hogy kialakult egy olyan gondozói és pedagógusi kör, akikre a legfogékonyabb időszakban nyugodtan rá lehet bízni a gyermekeket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában