Éjféli mise

2023.12.25. 08:40

Megszületett Jézus Krisztus, együtt ünnepeltek Debrecenben – fotókkal

A Megváltó születését köszöntötték a hívek a debreceni Szent Anna-székesegyházban a vasárnapról hétfőre virradó éjféli misén.

Gubányi Patrik

Palánki Ferenc, debrecen-nyíregyházi megyés püspök az éjféli misén a Szent Anna székesegyházban

Forrás: Kiss Annamarie

Jézus Krisztus születését köszöntötték a hívek a zsúfolásig megtelt debreceni Szent Anna-székesegyházban a vasárnapról hétfőre virradó, hagyomány szerinti éjféli misén, ahol a hívők és a papok közösen adtak hálát a Megváltónak. 

Palánki Ferenc, debrecen-nyíregyházi megyés püspök először arra kérte az Urat, hogy minél előbb érjenek véget a háborúk a világban, hogy Isten békessége szerint éljünk tovább e földön.

– Egy kicsiny gyermek eljött erre a világra és megtanított bennünket arra, hogyan éljünk. Az első, amiben követni tudjuk Jézust az, hogy legyünk mi is emberek. Amikor lejött Jézus, már az első pillanatban nem úgy alakultak a dolgok, ahogyan jó lett volna: nem kapott szállást, hajléktalanként született, megtapasztalta József és Mária is, hogy milyen a kitaszítottság és az, ha valaki nem szeretettel fordul feléjük. Sajnos, ma is átélünk hasonlókat, és a környezetünkben is sokan átérzik, ezért kell megtanulni az Isten útját: nem minden a látszat. Ő azt mondta, azért jöttem, hogy a Mennyei Atya akaratát teljesítsem – fogalmazott a megyés püspök. Hozzátette: a karácsony megérinti a szívünket, megváltoztat bennünket, és azzal a tudattal és meggyőződéssel élhetünk tovább, hogy örök életünk van.

Ne csak akkor forduljunk Istenhez, ha bajban vagyunk

– Vigyétek a hírét annak, hogy ez a ma született kicsiny gyermek, Jézus Krisztus eljött végre erre a világra, és győz a szülőföldjén, Gázában, valamint Ukrajnában, továbbá a föld száztíz olyan helyén, ahol háborúval és gyűlölködéssel telnek a mindennapok – emelte ki Palánki Ferenc.

– Vannak, akik már nem tudnak imádkozni és Istenhez fordulni, csak akkor, amikor probléma van. Ám Jézusnál nem így működnek a dolgok, ő ennél sokkal nagyobb távlatokat akar megnyitni az emberek előtt. Amikor Mária életébe belépett Isten, akkor jelent meg a probléma, hogy hogyan lesz tovább. 

Az Isten nem csak terhet rak ránk, hanem kegyelmet ad, hogy ez a kereszt felemeljen bennünket. A Teremtő összekapcsolja az életünkben a természetest a természetfelettivel, a természetfeletti létet pedig az örök élettel

 – hangsúlyozta a megyés püspök, majd arra biztatott, hogy nyissunk ki szívünket és szeressünk, hiszen az ember nem élhet Isten nélkül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában