Szép teljesítmény!

2023.12.15. 13:40

Két országos elismerést is bezsebelt Báránd

Lezárult a Magyarországi Falumegújítási Díj 2023. évi bírálata.

Haon.hu

Két elismerést is bezsebelt a kis-sárréti település

Forrás: Napló-archív

Településünk ebben az évben elindult a „Magyarországi Falumegújítási Díj 2023” elnevezésű pályázaton – osztotta meg közösségi oldalán Kovács Miklós, Báránd polgármestere. Bár nem kapták meg az első díjat, két elismerést így is bezsebelt a hajdú-bihari település: 

a „Magyarországi Falumegújítási Díj a fenntartható falufejlesztés kiváló színvonalú megvalósításáért – 2023” elismerés mellett a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat különdíját is elnyerte Báránd. 

– Óriási elismerés és visszajelzés ez számomra, hogy az elmúlt bő 10 év fejlesztéspolitikája jó irányba haladt – hangsúlyozta a polgármester

Helyszíni bejárást is tartottak a településeken 

Az idén másfélszer annyian nyújtottak be pályaművet, mint 2 éve. Számuk így sem nagy, de ez megszokott, hiszen csak az eredményeikre legbüszkébbek vállalják a sok munkával járó pályázat kidolgozását, összeállítását, ami viszont – legalábbis közvetlen – anyagi hasznot nem hoz – olvasható a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat honlapján. 

A pályázatokat elbíráló Falumegújítási Szakértői Bizottság (Bizottság) a belügyminiszter által kinevezett, a BM, az Építésügyi és Közlekedési Minisztérium, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat, az állami főépítészek, a Magyar Urbanisztikai Társaság Falutagozatának és a Magyar Építőművészek Szövetségének képviselőiből, összesen 11 főből állt. A Bizottság – a pályaművek áttanulmányozása mellett – helyszíni bejárások, konzultációk révén is vizsgálta a pályázatokat benyújtó települések falumegújítási tevékenységét, és egy híján minden pályázó településre eljutott. Jogosultsági kritériumok voltak, hogy a pályázók rendelkezzenek településfejlesztési koncepcióval és a településrendezés eszközeivel, illetve településtervvel, melyet részükre az illetékes állami főépítész igazolt. Ennek a feltételnek minden pályázó megfelelt.

Elmondható, hogy összességében a pályaművek most voltak a legmagasabb és legkiegyenlítettebb színvonalúak. Ez természetesen jelentősen megnehezítette a döntéshozatalt – írják az eredményt ismertető közleményben.

A kiegyenlített színvonalú pályázatok mellett elmondható, hogy a települési adottságokban most voltak a legnagyobbak a szélsőségek. A pályázók közt volt agglomerációs, perifériális, csökkenő, stagnáló és növekvő népességű, 211 fős és 11500 lelkes egyaránt. Az anyagi lehetőségeket tekintve 15 millió és 4,5 milliárd Ft volt a két szélsőérték. A pályázó települések különböző helyzetből indulva, eltérő módszereket választva váltak mindannyian sikeressé.

Egyeken adják át a díjat

A Bizottság több települést is alkalmasnak tartott a végső győzelemre, de tényleges jelölést csak két önkormányzat kapott. Újra, minden résztvevő elmondta a véleményét, majd a végeredmény 7:3 (1 tartózkodás) arányban dőlt el. Az ünnepélyes díjátadóra és a települések bemutatkozására Egyeken (Hajdú-Bihar megye), a 2021. évi kiírás győztesénél kerül sor, tervek szerint 2024. május 9-10-én. A pályázati kiírásban meghirdetett falumegújítási díjak mellett további különdíjak is kiosztásra kerülnek.

A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat különdíját Báránd település (Hajdú-Bihar vármegye) kapja, aki a település hagyományait nem feledve, a mai kor igényeire és lehetőségeire építve tervezi meg és hajtja végre fejlesztéseit.

A Magyarországi Falumegújítási Díj – 2023. végeredménye itt tekinthető meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában