Környezetvédelem

2023.11.14. 15:24

A legkisebbek is szerszámot ragadtak – ismét fákat ültettek Kismacson – fotókkal

Újabb helyszínen, ezúttal Kismacson folytatódott az „Ültessünk 10 ezer fát Debrecenben!” program

Horváth Péter

A faültetők lelkes csapata

Forrás: Kiss Annamarie

Kismacson, a Zöldmező és a Vihar utcákon szokatlan programmal indították a kedd reggelt a Mosolykert Óvoda gyermekei: a városi faültetési program legújabb helyszínére látogattak. Érkezésüket követően hatalmas izgalommal szemlézték a szorgos kezek alatt forgó facsemetéket és a szerte-szétterülő kerti eszközök széles tárházát. Bár többen közülük már vettek részt hasonló akción, néhányan „ilyen nagy fát még sohasem ültettem” – és ehhez hasonló kijelentésekkel adtak hangot meglepettségüknek. 

A gyermekeken, a tucatnyi önkéntesen és segítőiken kívül az akcióban részt vett Papp László polgármester és Katona Erzsébet önkormányzati képviselő is. A gyülekezőt követően hamar munkához látott az elhivatott csapat, valamennyi facsemete gyorsan a helyére került.

– Fontos állomáshoz érkeztünk, fontos ígéretnek teszünk most eleget – kezdte gondolatait Papp László, majd elmondta: 2019 tavaszán indították el a programot, amelynek kapcsán 10 ezer fa elültetését vállalta az önkormányzat. 

Ez idáig valamivel több, mint 8 ezer 100 fát ültettünk, a 10 ezret valamikor jövő tavasszal érhetjük el 

– mondta a polgármester. Leszögezte: ezzel a feladatuk még nem ér véget, hiszen Debrecenben intenzív gazdaságfejlesztési folyamatok zajlanak, ennek pedig kiemelten fontos tartozéka, hogy gondoskodni kell a környezetünk ideális állapotban tartásáról is.

A legtöbb erdő

– Hatalmas útépítések zajlottak itt, kicsit talán kárpótlásképpen, de a természet iránti elkötelezettségből adódóan is úgy gondoltuk, egy újabb faültetési programot hajtunk itt végre. A déli gazdasági övezetben is további lépéseket fogunk tenni, több hektáros területen lesz véderdősítés a következő hónapokban, úgyhogy összességében bőven 10 ezer felett leszünk a telepített faállomány tekintetében – hangsúlyozta.

Debrecen az ország egyik legerdősültebb városa, hiszen közigazgatási területeinek több, mint 38 százalékát erdő képezi. Méltóak akarunk lenni ahhoz a környezethez, amit elődeink ránk hagytak

 – zárta gondolatait a polgármester.

A választókerület önkormányzati képviselőjétől, Katona Erzsébettől azt is megtudtuk, a meglévő 137 mellé további 23 fát fognak még telepíteni az őszi időszakban, ezzel három utcában folytatódik majd a fásítási program. A véderdősítés kapcsán Katona Erzsébet kiemelte: 3 ezer facsemetét és 50 ezer cserjét ültetnek még el a következő időszakban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában