Programajánló

2023.11.02. 14:56

Konferencia az Érmellék történelmi múltjáról, kiállítás régi idők lakodalmairól Létavértesen

Turóczi Barnabás

A régi idők lakodalmait bemutató kiállítás is nyílik

Forrás: Létavértesi Hírek / Fehér Sándorné

Gazdag hétvégi programot kínál a Vértesi Református Egyházközség Rozsnyai István Muzeális Gyűjteménye a Múzeumok Őszi Fesztiválja országos rendezvény keretében november 4-én.  

Délelőtt 10 órakor kezdődik „Az Érmellék történelme és néphagyományai” című konferencia. Előadások lesznek Hajdúnánás tanyavilágáról, a boszorkánnyá válás és kiközösítés 18. századi folyamatáról, a temetkezést befolyásoló körülményekről, három érmelléki település temetőiről és fejfái vizsgálatáról, a Varga Gyula nyomán végzett érmelléki kutatásokról, a 18-19. századi vértesi és nagylétai erkölcsi bűnökről és bűncselekményekről, valamint a Rozsnyai Gyűjteményben látható népi butéliák feliratairól.

Délután 14 órakor „Lakodalom van a mi utcánkban" címmel időszaki kiállítás nyílik. Az érdeklődők megismerhetik a legelső vőfélykönyvet, belelapozhatnak a régi vőfélyversek kiadványba, és régi fotókon láthatják az ’50-es évek lakodalmainak hangulatát. Parkolási lehetőség az Aradi utca 8-12 szám alatt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában