Átadó

2023.11.28. 13:28

Elkészült az új egészségügyi központ Hajdúböszörményben – fotókkal

Európai uniós támogatás segítségével a Petőfi Sándor utca 29. szám alatt egy új, többszintes létesítmény épült a hajdú-bihari városban.

Bekecs Sándor

Pajna Zoltán (balról), Kiss Attila, Erdős András orvosigazgató és Tiba István

Forrás: Kiss Annamarie

Elkészült és november 28-án ünnepélyes keretek között átadták Hajdúböszörményben a Petőfi Sándor utca 29. szám alatt kialakított új alapellátási központot. 

A fejlesztésre több mint 231 millió forint uniós forrást nyert az önkormányzat. Emellett további 973 és fél millió forintból rekonstruálták több közterület zöldfelületét, megújult a Sillye Gábor Művelődési Központ és Közösségi Ház színházterme, illetve több utca kapott új aszfaltburkolatot.

Kiss Attila, Hajdúböszörmény polgármestere köszöntőjében felidézte, az új alapellátási épület helyén korábban orvosi rendelő volt, mely 1971-ben épült. – Ezt az új komplexumot Ferencz Marcel tervezte, akinek a nevéhez olyan építmények fűződnek, mint a Néprajzi Múzeum vagy a Nemzeti Atlétikai Központ – emelte ki. Elmondta, három pályázat támogatásából, valamint további 100 millió forint önerő bevonásával alakították ki a háromszintes épületet, melynek első emeletén 6 fogorvosi és 2 háziorvosi rendelő kapott helyet.  

Hajdúböszörmény, rendelő, átadó
Kiss Attila, Hajdúböszörmény polgármestere
Forrás: Kiss Annamarie

Ezzel a beruházással a legfontosabb célunk az, hogy a hajdúböszörményi lakosok számára modern, minőségi egészségügyi ellátást biztosítsunk

– emelte ki Kiss Attila. Hozzátette: a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz forrásaiból a Középkertben további két háziorvosi rendelő kialakítását tervezik.

Az egészséges környezet kialakítására is figyelt Hajdúböszörmény vezetése

Tiba István, a térség országgyűlési képviselője elmondta, eredeti szakmája fogorvos, s bár tíz éve már nem praktizál, irigykedve tekintett végig a fogorvosi rendelők felszereltségén. – A városhoz illő formát öltött ez a komplexum, ahogy körbejártam a rendelőket, hosszú idő után újra elkapott a nosztalgia – fogalmazott. Hozzátette, 

számtalan olyan dolog van egy település életében, amelyeket a lakosság kiemelten fontosnak tart és az első háromban az egészségügy is benne van.

hajdúböszörmény, rendelő
Tiba István országgyűlési képviselő 
Forrás: Kiss Annamarie

Minden elismerésem a városvezetésnek, hogy az elmúlt évek, évtizedek alatt mindent megtettek azért, hogy az alap- és a szakellátások megmaradjanak, helyben elérhetőek legyen; az egészségügy infrastruktúrája folyamatosan fejlődjön

– méltatott a honatya. 

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Vármegyei Közgyűlés elnöke kifejezte, az egészségtudatos életmód alapja a megfelelő környezet. – Ez a beruházás a zöld város projekttel indult, amelynek keretében utak, közterületek újultak meg, játszóterek épültek. Rengeteg új zöldterülettel lett gazdagabb a város. Ezek mind hozzájárulnak az egészségesebb környezetünk kialakulásához – hangsúlyozta. Hozzátette, 

vármegyei szinten a 2014-2020-as uniós fejlesztési ciklusban több mint 88 háziorvosi, gyermekorvosi, védőnői és fogorvosi körzetet újulhatott meg.  

Hajdúböszörmény, rendelő
Pajna Zoltán vármegyei elnök
Forrás: Kiss Annamarie

Háromszintes egészségügyi központ épült Hajdúböszörményben

A Petőfi Sándor utca 29. szám alatt egy új, többszintes létesítmény épült 231,81 millió forint európai uniós támogatás segítségével. A komplexum első emeleti részén kapott helyet integráltan több egészségügyi ellátáshoz kapcsolódó praxis: 2 felnőtt háziorvosi és 6 fogászati rendelő. A korszerű, akadálymentes, gazdaságosan üzemeltethető rendelőépület kialakításán kívül – egy ROHU-projekt keretében ­­– az önkormányzat új orvosi műszereket, bútorokat is beszerezett.

A földszinti részen gazdasági tevékenység végzésére alkalmas helyiségek (üzletek, szolgáltatók), a második emeleti rész egyik felében pedig egy konferenciaterem kapott helyet, míg a másik fele jelenleg szerkezetkész állapotban van, annak hasznosításáról később dönt az önkormányzat.

Megújult több hajdúböszörményi utca és közterület

Mintegy 973 millió forint európai uniós támogatásból megújult a Kálvin téri park, Újvárosi utca és Hajdúkerület utca közötti zöldterület, Kálvin téri református templom körüli kert. A Hajdúkerület utcán egy új játszóteret és parkot alakítottak ki a város főtere mellett. Elkészült a Sillye Gábor Művelődési Központ és Közösségi Ház színháztermének felújítása, annak energiahatékony üzemeltetése és akadálymentesítése érdekében, valamint a művelődési központ földszinti folyósójának és előadótermének rekonstrukciója.  

Új aszfaltburkolatot kapott továbbá a Hajdúkerület utca teljes szakasza, beleértve a Hajdú Áruház és művelődési központ mögötti parkolót, valamint az Újvárosi utcának a Bocskai tér és Árpád utca közötti szakaszát, továbbá a Lévay Márton utca ezen két útszakasz közötti átkötő részét. A komplex fejlesztés keretében az útburkolat megújításán kívül csapadékvíz-elvezetés épült, felújították az érintett szakaszok járdaburkolatait, parkolófelületeit, illetve zöldterületrendezés, fásítás történt. A könyvtár múzeum felőli falánál zöldfalat alakítottak ki. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában