A szociális munka napja

2023.11.14. 17:20

Dicsfény nélküli hősök Hajdú-Bihar szociális munkásai

Vitányi István szerint november 12-én nem a szociális munkát, hanem a szociális munkásokat kellene ünnepelni.

Szakál Adrienn

A Hajdú-Bihar Vármegyei Gyermekotthoni Központ kis gondozottjai is műsort adtak az eseményen

Forrás: Kiss Annamarie

Méltató szavakkal, díszoklevéllel és állófogadással köszöntötték a vármegye szociális munkásait kedden Debrecenben, a Vármegyeházán. A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Hajdú-Bihar vármegyei kirendeltségének meghívott vendégeit először Nagy Kálmán, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Hajdú-Bihar vármegyei kirendeltségének igazgatója köszöntötte, felidézve a szociális munka történelmi korszakokat átívelő jelentőségét.

Vitányi István országgyűlési képviselő a mindennapok névtelen hőseinek nevezte a szociális területen dolgozókat, majd úgy fogalmazott: a jeles napon nem a szociális munkát, hanem a szociális munkásokat kellene ünnepelni. 

Debrecen Vitányi István haon
Vitányi István országgyűlési képviselő
Forrás: Kiss Annamarie

– Önök nemcsak azoknak segítenek, akik a felügyeletükre vannak bízva, hanem a családnak, a falunak, a városnak, utóvégre az egész nemzetnek – fogalmazott. Hozzáfűzte, véleménye szerint ezt a munkát csak mély hivatástudattal lehet végezni.

– Önök az élő gondosóra, amit, ha megnyomnak, ott terem a segítség; a szociális munkások azonban ezt „élőben” végzik napról napra, fáradságot nem kímélve, mindezt úgy, hogy nem viszik haza a problémát a családtajaiknak – mutatott rá. A honatya arra is emlékeztetett, hogy Hajdú-Bihar vármegye ezen szférájában az elmúlt időszakban több mint 3 milliárd forintos fejlesztés történt, majd megjegyezte, hogy az állam a lehetőségeihez mérten igyekszik segíteni a szociális területet, melyre országosan a következő évre 1300 milliárd forint jut összesen. 

Elmondta, hogy a vármegyében több alkalommal járt szociális intézményekben, és az érzékenységet, empátiát és odaadást tekintve azt tapasztalta, nem sokan képesek, alkalmasak erre a hivatásra, melyhez hit, kitartás és türelem egyaránt szükséges.

Debrecen Pajna Zoltán haon
Pajna Zoltán, a vármegyei közgyűlés elnöke
Forrás: Kiss Annamarie

Összefogással folytatják

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Vármegyei Közgyűlés elnöke köszöntőjében úgy fogalmazott: különösen nagy felelősség mások érzelmi és gondolatvilágába bekapcsolódva megadni azt az örömet, amivel a gondozottak is rózsaszínben láthatják a világot. Elmondta, hogy a Gyermekvédelmi Főigazgatóság területén több mint 20 ezer ellátott van országosan. 

Beszélt arról is, hogy terveik szerint a szociális munkában tevékenykedők szakmai segítségével olyan pályázatokat dolgoznak majd ki, melyek célja a vármegyében az alapellátásban vagy szakellátásban részesülők problémáinak kezelése lesz. Hangsúlyozta, szupervíziót indítanak a szolgáltatásban dolgozók részére, művészetterápiát szeretnének megvalósítani a fogyatékossággal élő felnőttek számára, a gyerekeknek és családjaiknak pedig szervezett szabadidős programokat terveznek a következő három esztendőben.

Az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat igazgatója, Erdei Sándor, majd a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főosztályvezetője, Szűcs Márta köszöntő beszéde után dicsérő okleveleiket vehették át a megjelent ünnepeltek.

Debrecen Erdei Sándor haon
Erdei Sándor, az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat igazgatója
Forrás: Kiss Annamarie


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában