Ételosztás

2023.11.04. 13:21

Nem a jómód szülte fölöslegből adtak meleg ételt és jó szót a hajléktalanoknak Debrecenben – fotókkal

A Tiszántúli Református Cigánymisszió felajánlásából háromszáz tál tejfölös-kolbászos krumplilevest osztanak szét a város különböző pontjain.

Szakál Adrienn

Míg másoknak a november eleje a néhány gombnyomással járó fűtési szezont jelenti, a legnehezebb sorsúaknak a hideg idő beállta a krízisidőszak kezdete is egyben. Debrecenben a reformátusok régi, gondoskodó hagyománya szerint november első hétvégéjén ebben az évben is maguk készítette meleg étel és annak kiosztása az önként vállalt feladatuk. A kezdeményezés első résztvevői, a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség munkatársai november 4-én, szombaton reggel láttak munkához a Reménysugár Hajléktalanok Nappali Melegedője Péterfia utcai épületének udvarán, ahol a készülődés közben a Haon Fekete Károly püspököt kérdezte, mi, miért és kinek készül a felállított üstökben.

Testi és lelki táplálékot adnak

Elmondta, hogy heti beosztás szerint egészen kora tavaszig egymást váltva főznek a gyülekezetek, felekezetek és egyházi közösségek azért, hogy Debrecen különböző osztópontjain három-négyszáz hajléktalant tudjanak ellátni egy tál meleg étellel.

Amíg a hosszú sorokban várakoznak, a lelkipásztorok meghallgatják gondjaikat, néha jó szóval bátorítják őket, mert a testi táplálék mellett a lelki táplálék is fontos

– fűzte hozzá. Aki segíteni szeretne, ebben az akcióban is tud, mivel jól jön minden alapanyag felajánlásként, ahogy most, az első főzésen a Dombostanyán működő református cigánymisszió csoportja – Gregussné Buzás Irén lelkész vezetésével – a maguk művelte kertből hozott burgonyát. – A szeretetszolgálat ékes példája, hogy nem fölöslegből adunk, hanem úgy, hogy magunk is el tudtuk volna fogyasztani. A jó ízt az adja az ételnek, hogy egymásnak jó szívvel tudjuk adni – fogalmazott végül a püspök.

debrecen fekete károly főzés jótékonyság haon
Forrás: Czinege Melinda

A krízisidőszakban a debreceni felekezetek a Böszörményi úti benzinkútnál, az Ispotály utcai trafóháznál és a Cegléd utcán, a régi Meteor mozi előtt osztják ki szombatról szombatra a maguk főzte meleg ételt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában