Fűtési szezon

2023.10.10. 20:00

Hideg a radiátor? Mikor kapcsolják be a fűtést Debrecenben?

A szolgáltató ügyfeleinek mindössze 10 százalék kérte, hogy kapcsolják be a távhőt.

Hajnal László

Volt, ahol már érdemes volt feltekerni a szabályozókat

Forrás: Illusztráció / MW-archív

Be kell vallani, a szeptember olyannyira elkényeztetett bennünket az örök nyár ígéretével, hogy kissé fájdalmasan érintett, amikor a hidegfront a napokban hadüzenet nélkül indított háborút a jókedvünk ellen. Bizonyára sokaknak telt azzal a vasárnapja, hogy az őszi kollekcióból megpróbálta a legkevésbé gyűrött darabokat kiásni a szekrény mélyéről, és abban reménykedett, hogy majd a munkahelyen vagy a tanteremben hétfőn már lesz fűtés.

A valóságban azonban nyakig becipzárazott polár pulóverben, fagyos ujjakkal csimpaszkodnak a didergősebbek a radiátorokba, remélve, hogy egyszer majd csak langyosodik végre.

Azon szerencsések, akiknek konvektora van otthon vagy fával tüzelnek, maguknak szabályozzák a hőmérsékletet, a távhős lakásban élők azonban egymást kérdezgetik: mikor kapcsolják be a fűtést?

A közös képviselőnek kell kérvényezni

Megkérdeztük a Debreceni Hőszolgáltatót, hogy várhatóan mikor lesz elérhető a távfűtés a debreceni társasházakban:

– A hatályos jogszabály alapján minden év szeptember 15-én indul a fűtési idény, ettől számítva a távhőszolgáltatónak rendelkezésre kell állnia a fűtés beindítására. Ez Debrecenben idén is így történt, melynek következtében a hirtelen jött lehűlés nem ért felkészületlenül bennünket – válaszolta a Hajdú Online érdeklődésére Vaskó János szolgáltatási és műszaki igazgató.

Kifejtette, a debreceni társasházakban a fűtés beindítását a közös képviselő vagy a lakásszövetkezet rendelheti meg írásban. A kitöltési tájékoztatót tartalmazó fűtési megrendelő formanyomtatvány a társaság weblapjáról letölthető. Az írásos megrendelő kézhezvételétől számítva szerződés szerint 48 óra áll a szolgáltató rendelkezésére a fűtés beindítására. 

Nem emeltek díjat

Elmondta azt is, a Debreceni Hőszolgáltató jelenleg 31 ezer 705 háztartásnak nyújt fűtési szolgáltatást, melyből eddig a tíz százaléka, 3170 háztartás képviselője kérte a fűtés bekapcsolását.

Az igazgató hozzátette, a rendelet szerint meghatározott lakossági díjak nem módosultak.

Vaskó János hasznos technikai tippeket is megosztott: 

azt tanácsolja a felhasználóknak, hogy a légtelenítéssel összefüggő fűtési és zajproblémák elkerülése érdekében a termosztatikus radiátorszabályozó szelepeiket tekerjék maximális állásba. A fűtés hatásos beindulása után a szelep a kívánt belső hőmérséklethez tartozó értékre állítható.

– A felhasználói rendszeren továbbra is díjmentes szolgáltatásunk a testi épséget veszélyeztető és jelentős vagyoni kárt okozó hiba esetén a felhasználói rendszer kizárása és ürítése, valamint az adott épületre vonatkozó fűtés beindítást követő 10 napon belül a felhasználói rendszer légtelenítése. A fűtésbeindítást követő tizenegyedik naptól kezdődően a légtelenítést a mindenkori hatályos díj ellenében végezzük – tudatta.

Az igazgató arra is figyelmeztetett, hogy – amennyiben beindult a fűtés, és közben néhány napon belül javul az időjárás – nem javasolt leállíttatni a fűtés szolgáltatást, mivel hőközpontjaik korszerű szabályozó berendezésekkel vannak felszerelve, melyek a külső hőfok emelkedésre csökkentik a fűtővíz hőmérsékletét, illetve leállítják a fűtést.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában