Október 23.

2023.10.23. 12:11

Papp László: Debrecen ma szabad, erős és a kihívásokat leküzdeni képes város – fotókkal

Lehet, hogy egy forradalom elbukik, de a küzdelem soha nem értelmetlen – hangsúlyozta a polgármester az egyetemi templomnál tartott ünnepi megemlékezésen.

Haon.hu

Az ünnepélyes zászlófelvonást és az ÁVH-s sortűz áldozatai előtti főhajtást követően koszorúzással folytatódott az ünnepségsorozat hétfőn délelőtt Debrecenben, az egyetemi templom előtti 1956-os emlékműnél.

Papp László polgármester beszédében a debreceni egyetemistáknak a forradalmi eseményekben betöltött szerepét méltatta.

A megemlékezés helyszínválasztásával tisztelgünk a debreceni diákság előtt, amely az országban először mozdult meg és fogalmazta meg, itt, ezen a helyen a kommunista diktatúra elleni követeléseit. 1956 forradalmárai a XX. század magyar hősei, akiknek köszönhetjük, hogy 1990-ben végleg magunk mögött hagyhattuk a szocialista diktatúra embertelen világát

– idézte fel.

Mint mondta, bár lehet, hogy egy forradalom elbukik, de a küzdelem soha nem értelmetlen, hiszen generációknak ad hitet, akik továbbviszik az elveszett forradalom ügyét, és amikor kell, felemelve a zászlót, újra küzdeni hívják a nemzetet. – Az elmúlt századok többször tették próbára Debrecen szabadságszeretetét, nemzeti elkötelezettségét. 1849 után 1956 ismét megmutatta a cívisek ragaszkodását a magyar szabadság és a nemzeti önrendelkezés eszményéhez – hangsúlyozta Papp László.

Papp László polgármester az október 23-i megemlékezésen
Papp László polgármester az október 23-i megemlékezésen
Forrás: Kiss Annamarie

Vigyázzunk Debrecenre!

A polgármester arról is beszélt, hogy 1956 forradalmárai a nemzet önrendelkezésének megszerzését is zászlajukra tűzték, ezzel párhuzamot vonva napjaink küzdelmeivel; szerinte ma „a világ nagyhatalmai” szintén el akarják vonni önrendelkezési jogaink egy részét, és ha ellenállunk, jönnek, tankok helyett ezúttal „szankciókkal, eljárásokkal, a nekünk járó támogatások befagyasztásával és a nyomásgyakorlás ezerféle formájával”. Fontosnak mondta, hogy a legvégsőkig őrizzük szabadságunkat, önrendelkezési képességünket és gazdasági erőnket.

Debrecenben megtettünk mindent azért, hogy egy erős gazdasági alapokon álló város nézzen szembe az előttünk álló évek kihívásaival. A cívisváros ma egy tradícióit tisztelő és megőrző, szabad, erős és a kihívásokat leküzdeni képes város. Vigyázzunk rá és őrizzük meg ilyennek, hogy gyermekeinknek is védelmező otthona legyen az előttünk álló időkben!

– zárta.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában