Konferencia

2023.09.05. 10:09

Hozzáigazítanák az élelmiszer-termelést a megváltozott klímához a Debreceni Egyetemen

Első nemzetközi konferenciáját rendezi meg a debreceni egyetem agrárkara, több mint száz vendéget várnak a szervezők.

Panyiczki-Berényi Viktória

Stündl László és Csernoch László a tájékoztatón

Forrás: Molnár Péter

A debreceni agrár-felsőoktatás megalapításának 155. évfordulója alkalmából konferenciasorozatot indított a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar. A „Fenntartható és innovatív megoldások a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban” című nemzetközi fórumot először kedden rendezik meg a Karon, a növény-, állat-, élelmiszer- és környezettudomány elismert külföldi és hazai szakemberei tartanak előadásokat.

A programot megelőző sajtótájékoztatón prof. dr. Csernoch László, a Debreceni Egyetem tudományos rektorhelyettese kifejtette, hogy a fenntartható fejlődés manapság az egyik legfontosabb kérdés. 

Talán mindenki tisztában van azzal, milyen demográfiai változások zajlanak jelenleg a világban, emellett ismertek a klímaváltozás hatásai is. Arról viszont kevesebben tudnak, hogy a klímaváltozással nemcsak a melegebb időjárás, hanem környezetünk átalakulása is együtt jár, ezáltal pedig változnak a növénytermesztési viszonyok. 

Újabb, ezen éghajlati viszonyok között eddig nem előforduló kártevők jelennek meg, továbbá megváltozik a vízháztartás. Mindehhez alkalmazkodni kell annak érdekében, hogy a megfelelő minőségű és mennyiségű élelmiszert tudjuk előállítani – fogalmazott a rektorhelyettes.

Kéz a kézben

Az angol nyelvű konferenciára Olaszországból, Szlovéniából, Németországból és Ausztráliából is érkeznek szakemberek, akik legfrissebb kutatási eredményeiket, tapasztalataikat mutatják be.

 A tanácskozáson többek között szó lesz arról, hogyan lehet a növényeket különböző technikák segítségével alkalmazkodóbbá tenni, az állategészségügy területén megelőzni a fertőzéseket, az élelmiszer feldolgozással kapcsolatban pedig különböző funkcionális és bioaktív hatóanyagokról hallhatnak előadást az érdeklődők.

– Az egyetem tizenhárom kara széles oktatási és kutatási portfólióval rendelkezik, ezen belül a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar minden olyan témával foglalkozik, amely az élelmiszer és alapanyag előállítást, valamint annak környezetét érinti. A mai világban csak a változás biztos. A mezőgazdaság területén az Európai Unió ezt a fajta alkalmazkodóképességet tűzte a zászlajára. Meg kell mutassuk, hogy a szakmai és tudományos kapcsolatok, valamint az oktatás hogyan tud egymással kéz a kézben járni, hiszen olyan mértékben változik a környezetünk, amelyhez nem tud a mezőgazdaság vagy az élelmiszeripar önállóan alkalmazkodni. 

Az idei konferencia kiemelt témája az „egy egészség”. Ez azt jelenti, hogy a humán-, a környezeti, a növény-, és az állategészség nem különül el élesen egymástól, a gyorsan lezajló folyamatok miatt már nem lehet csak egy-egy területtel foglalkozni, komplexen kell ezekre tekinteni

 – hangsúlyozta prof. dr. Stündl László, a DE Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánja.

A konferenciát a tervek szerint két évente rendezik majd meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában