Közgyűlés

2023.09.27. 10:47

Ez az önkormányzat terve a Régi Városháza Piac utca felőli épületével

A tavaly ősszel hozott döntést az idei évre is kiterjesztené a városvezetés.

Bekecs Sándor

A Régi Városháza modernizálása folytatódik

Forrás: Napló-archív

Az önkormányzati tulajdonú bérlakások bérbeadásáról és a lakhatással kapcsolatos szociális feladatokról szóló, valamint a város 2023. évi költségvetéséről szóló rendeletek módosítása is naprenden lesz Debrecen közgyűlésének szeptember 28-i ülésén.  

Előbbi rendelet szerint a bérbeadó legfeljebb 5 év határozott időtartamú szerződést köthet, de a 2010-től kezdődően kiírt bérlakás-pályázatok alapján bérleti jogot szerző személyek esetében a bérleti jogviszonyt a bérbeadó legfeljebb 5 évvel meghosszabbíthatja, amennyiben a bérlőnek a bérleti jogviszony ideje alatt nem volt 60 napnál hosszabb idejű bérletidíj-tartozása, továbbá a bérleti szerződés lejáratának időpontjában sem áll fenn bérletidíj-tartozása. A Közgyűlés 2022 novemberi rendeletmódosításával döntött arról, hogy a bérlő kérelmére lehetővé tette a 2023. január 1 napja előtt lejáró, a szerződéskötéstől számított 10 év határozott idő elteltére figyelemmel már nem hosszabbítható bérleti szerződések 2023. december 31. napjáig történő meghosszabbítását, ha bizonyos meghatározott feltételek teljesülnek.  

„A jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben továbbra is indokolt, hogy az Önkormányzat az arra rászorulók lakhatási nehézségeinek megoldása érdekében fenntartsa ezen szerződéshosszabbítás lehetőségét” – olvasható az előterjesztésben. Erre tekintettel a rendelettervezet módosítása – amennyiben a közgyűlés megszavazza – lehetővé teszi a 2024. október 1. napja előtt lejáró bérleti szerződések 2024. december 31. napjáig történő meghosszabbítását. 

Teljeskörűen megújulhat a Régi Városháza

A 2023-as költségvetési rendelet módosításának alapja, hogy az államháztartásról szóló törvény alapján, a képviselő-testület negyedévenként, a döntése szerinti időpontokban, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-i hatállyal módosíthatja költségvetési rendeletét. Ennek alkalmával fogadják el a költségvetési szervek vezetőinek és a polgármesternek a saját hatáskörében meghozott előirányzat-módosításait és átcsoportosításait.

A technikai jellegű módosítások mellett – a közgyűlés döntése alapján – előzetesen kötelezettséget vállalhat az önkormányzat arra, hogy a 2024. évi költségvetésébe betervezi a Régi Városháza épületének energetikai korszerűsítéséhez kapcsolódó további felújítási munkák és beszerzések fedezetét bruttó 1 milliárd 600 millió forint összegben. 

A határozati javaslathoz tartozó indokolásból egyebek mellet kiderül: a Piac utcai épület bejárati részének felújítása, egy új porta helyiség kialakítása, beléptető rendszer kiépítése; valamint a belső udvar felújítása, az épület közmű bekötéseinek és az alapvezeték hálózatnak a cseréje; továbbá a tanácsterem felújítása a kornak megfelelő audiovizuális eszközök beszerzésével, irodák belsőépítészeti kialakítása a cél. Mindkét épületrész esetében pedig beépített bútorokat és mobiliákat szereznének be, továbbá az épületegyüttest körülvevő járdaszakaszt újítanák meg részlegesen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában