Európai Nyelvek Napja

2023.09.26. 18:01

Ebben a debreceni koktélbárban hamar összeakadt a nyelvünk – fotókkal, videóval

A Debreceni Egyetem rendezvényének tanulsága: kinyílik a világ, amikor más kultúrákat is megismerünk.

Hajnal László

Fotó: Czinege Melinda

Ismét megrendezték az Európai Nyelvi Koktélbárt a Debreceni Egyetem Díszudvarán kedden délután. Az európai nyelveket és kultúrákat összehozó eseményt óriási érdeklődés fogadta, már a megnyitó előtt a levegő tucatnyi nyelvtől zsongott, amitől a látogatók önmagában megrészegült.

Az Európai Nyelvek Napja programsorozathoz tartozó rendezvényen részt vevő diákok egy, a nyelvi határok átlépésére szolgáló, szimbolikus útlevelet kaptak, melybe minden egyes játékos feladat vagy villám-nyelvóra teljesítése után pecsétet kaptak. Miután negyedszerre csattant a bélyegző, egy alkoholmentes koktéllal frissíthették fel magukat, míg hat pecséttel már a tombolasorsolásra is benevezhettek.

A Nyelvi Koktélbáron számos stand fogadta a sorban álló diákokat, így a Goethe Intézet, a Svájci Nagykövetség, a Romániát, Észtországot, Portugáliát, Spanyolországot képviselő kulturális intézetek, az egyetem nyelvi tanszékei, valamint a debreceni telephellyel rendelkező külföldi cégek is képviseltették magukat.

Nyitottak az idegen nyelvekre a fiatalok

A Haon stábja megkérdezte a diákokat, melyik nyelv vonzotta őket a helyszínre, szerencsénkre sikerült magyarul megszólaltatni őket.

Lustyik Alexander és barátai a Csokonai Gimnázium két tannyelvű osztályába járnak. Azért érkeztek a rendezvényre, hogy kicsit németül beszéljenek, és hallják a nyelvet élőben is. Céljuk, hogy minél tökéletesebben elsajátítsák a németet. Elmondása szerint szerettek volna egy másik nyelvet is beszélni az angolon kívül, hiszen azt már általános iskolában tanulták. – Az iskolában angolt és németet tanulunk, bár engem nagyon érdekelnek más nyelvek is – mondta Ozsváth Liliána. Elárulta, magántanárnál már tanult mandarint és spanyolt is, de vagy a spanyol vagy az orosz nyelv mellett teszi le a voksát. Hozzátette, édesanyja szeretné, ha Kínában járna egyetemre, ezért is próbál minél több nyelvet magába szívni. 

Osztálytársa, Müller Fruzsina koraiul tanul. Mint mondta, nagyon szeretne kiköltözni a távol-keleti országba. Kérdésünkre megnyugtatóan elmondta, természetesen a biztonságosabb Dél-Koreát választaná.

Más kultúra ismerete a saját hazánkhoz is közelebb hoz

Azt vettem észre, hogy az utóbbi időkben nagyon elterjedt az olasz nyelv szeretete a magyarok körében. Ha a filozofikus oldalát nézzük, szerintem sokan keresik a dolce vita életérzést, azt, hogy mitől lehetnénk vidámabbak, boldogabbak. A személyes motivációmból kiindulva úgy látom, a mediterrán életstílus utáni vágyódás benne van az emberekben

 – nyilatkozta portálunknak Hugyecz Dorina, a Debreceni Egyetem Olasz Tanszékének hallgatója. Elmondta, egyetemi tanulmányai során felfedezte, hogy a nyelv, amit beszélünk, meghatározza a mentalitásunkat. Úgy véli, ha az ember megismer egy másik kultúrát, az nagymértékben hatással lehet arra, hogyan vélekedik az adott országról.

– Egy-egy ilyen felfedezés egyfajta reményt is ad, és az ember a saját országát is jobban megszereti ezáltal, mivel más szemszögből is láthatjuk a hazánkat, és egy másik kultúrán keresztül megismerhetjük, hogy ők hogyan viszonyulnak hozzánk – véli Hugyecz Dorina.

Világok nyílnak meg a nyelven keresztül

A rendezvény megnyitóján Puskás István alpolgármester noha elmondta, a nyelvtudás a munkaerőpiacon is egyre inkább felértékelődik, mégis egy személyes történeten keresztül közelítette meg az idegen nyelv szeretetének értékét. Beszélt arról a Tóth Árpád Gimnáziumban végzett diákról, aki akaratán kívül egy olaszos csoportba került, majd három év elteltével egy cserediák programnak köszönhetően Olaszországba látogatott, ahol a római tavasz és a pálmafák elvarázsolták. Az egyetemi évek alatt még egyszer lehetősége adódott meglátogatni a mediterrán országot, az akkori nyelvtudásának köszönhetően már kinyílt Olaszország, és ekkor rájött, miért is érdemes egy másik kultúrát a nyelven keresztül is megismerni.

Visszaemlékezett, a használható nyelvtudásnak köszönhetően egyre több lehetőséget kapott: ösztöndíjak, munkalehetőségek és barátságok vártak rá, míg végül Róma történelmi belvárosában, a Magyar Intézetben kapott állást. Úgy véli, ha egy idegen nyelvet beszélünk, azzal szó szerint világok nyílnak meg az ember előtt, így izgalmas és váratlan lehetőségekhez juthat, aki mélyebben is hajlandó megismerni egy nyelvet.

– A nyelv híd a múltból a jelenen át a jövőbe – mondta köszöntőjében Csatár Péter, a rendezvény házigazdája. A Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karának dékánhelyettese szerint a Nyelvi Koktélbár azt tükrözi, mennyiféle sokszínű nyelv vesz bennünket körül. Mint mondta, a különböző kulturális intézmények, nyelvi tanszékek olyan programokkal készültek, melyek ajtót nyitnak az idegen nyelvek és kultúrák felé. Arra biztatta a diákokat, hogy bátran lépjenek rá erre a kalandos útra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában