Olvasói levél

2023.09.03. 11:49

Ne legyen több viráglopás a debreceni temetőben! Ezt javasolja olvasónk…

Levelében több lehetséges megoldást is megfogalmazott, melyekkel a bosszantó problémára reagálna.

Haon.hu

A Debreceni Köztemető ravatalozója

Forrás: Napló-archív

Olyan keserű tapasztalás ért, amelynek kiváltójáról eddig még csak hallottam, és a legtöbbször pletykának vagy városi legendának gondoltam. Ugyanis rendületlen a hitem az emberek jóságában, vagy pontosabban az emberi jóérzésben. Ám keserűen kellett csalódnom, s nem tudom, most mit is kellene tennem.

Többségünk nem jár naponta a temetőbe, ám egy-egy évforduló alkalmával csak meglátogatjuk elhunyt szeretteink sírját. Azt hiszem, a családunk szerencsésnek mondhatja magát a nyughelyeket illetően (ha ilyen kérdéskörben lehet szerencséről beszélni). Szóval, a nagyszüleim nyughelye és a szüleim, valamint a nővéremék nyughelye majdnem egymás mellett van. Csupán egyetlen sír van közöttük. Ezt a köztes sírt aztán végtelenül ritkán látogatják a hozzátartozóik, így meglehetősen elhanyagolt. Ha tetszik, ha nem, legalább havonta kell mennünk – pláne esős időszakban – kertészkedni a temetőbe.

Édesanyám halálának évfordulója augusztus 11-én volt. Így pénteken vittem a sírjára a kedvenc virágából, a sárga rózsából, három szálat. Mivel augusztus elején viszonylag sok eső esett, azt tapasztaltam, hogy nagyon felnyurgult a gaz. Néhány nap múlva hármasban – unokahúgommal és a barátjával – kimentünk és rendbe tettük azt a részt.

Most nem kívánom magamat fényezni, azért írok, mert történt valami, ami mellbevágott. Megálltam – a még gazos – sír előtt, s azt láttam, hogy az édesanyámnak vitt sárgarózsák közül kettőt elvittek. Direkt nem állítom, hogy ellopták. Csak felteszem magamnak azt a kérdést, amelyet magam képtelen vagyok megválaszolni: mi vihet rá egy embert arra, hogy sírról vegyen el virágot?

Mit lehet tenni?

Az első javaslat: tegyünk ki, helyezzünk ki „ingyen virágokat”! Bár tapasztalatból mondom, ez nem működik. Történt ugyanis, hogy a régi munkahelyemen a WC-kből lopták a WC-papírt, meg az izzókat. Azzal próbáltuk elejét venni ennek, hogy több tekercs WC-papírt, illetve rengeteg izzót helyeztünk ki a portára. Így, akinek „szüksége” lett volna bármelyikre, gond nélkül vehetett és vihetett ezekből. A kihelyezett dolgok érintetlenek maradtak, ám a lopások továbbra is folyamatosan megtörténtek.

Második javaslat: Nápolyban a legtöbb kávézóban – aki teheti – két kávéról kér két nyugtát, és az egyik nyugtát bedobja egy hatalmas üveggömbbe. Azért, hogy akinek nincs pénze egy kávéra, de ugyanakkor szívesen inna egyet, akkor kivegyen egy nyugtát, és minden gond nélkül fogyaszthat. És teszik is ezt a kispénzű nápolyiak, meg az ott tébláboló afrikaiak, szemrebbenés nélkül. Javaslom ennek mintájára, mindenki vegyen egy plusz szál virágot! Például én vehettem volna négyet úgy, hogy kérek nyugtát három rózsáról, illetve egyről külön. Ezen plusz egy szálról kiállított nyugtát egy nagy edénybe – üveggömbbe – dobtam volna, és akinek nincs pénze, az kivesz egyet-kettőt, esetleg hármat, s mindjárt lesz virága.

A fentiek csak javaslatok. Szerintem az utóbbi azért is járható, mert többen lehetünk úgy, hogy egy plusz szál virág megkímélhet minket a kellemetlen a bosszúságoktól.

Kovács László, Debrecen

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában