Hobbi

2023.09.07. 11:30

Ezt látni kell: Csaba agyagból, a nagymamája csipkéből készít dínókat Debrecenben

Dinoszauruszokat formáz, később őslénytani kiállítást nyitna munkáiból a Debreceni Egyetem természetpedagógus hallgatója.

Szakál Adrienn

Ferenczi Csaba különleges hobbit űz

Forrás: Ferenczi Csaba-Archív

A dinoszauroszokról legtöbben először a Jurassic Parkra, majd a mozisiker után futótűzszerűen megugró dínóőrületre gondolunk. A debreceni Ferenczi Csaba hobbija azonban túlmutat a fröccsöntött őslényfigurák gyűjtögetésén; a Haonnal azt is megosztotta, hogyan jutott el a lexikonban felfedezett ábrától addig, hogy mára már 87 éves nagymamája is dinóalakú csipketerítőt készít.

A civilként az üzleti életben tevékenykedő Ferenczi Csabának régi hobbija ez, és minden akkor kezdődött el, amikor a nagyszülei könyvespolcáról leemelte az Új Magyar Lexikon egyik kiadványát. 

Debrecen Ferenczi Csaba haon
Épp egy mamuton dolgozik
Forrás: Ferenczi Csaba-Archív

Már ekkor megfogott az őskori lények mitikussága és gazdag formavilága, véglegesen azonban csak akkor döntöttem el, hogy szabadidőm egy részét ezzel a témával fogom tölteni, amikor először láttam a Jurassic Park című filmet

 – emlékszik vissza. Ferenczi Csabát nemcsak a formaviláguk, hanem az őslényeket bemutató cikkek és kiadványok is érdeklik, elsősorban mégis azt tartja lenyűgözőnek, hogy egy darab nyers agyagból néhány óra leforgása alatt „dinoszauruszokat készít”.

A tervezéstől a kiállításig

Úgy véli, már önmagában az is izgalmas (idő)utazás, amíg maga az alkotási folyamat tart. A tervezés, a formázás és végül a festés mind olyan tevékenység, ami felér egy-egy meditációval – mondja, mert ilyenkor a mindennapi gondokat félretéve kizárólag az alkotásra koncentrál, legyen szó a kihalt vagy a ma is élő állatok megformálásáról.

 A Debreceni Egyetem természetpedagógus hallgatója tanulmányai befejeztével a gyerekekkel tematikus táborokban, kreatív foglalkozásokon szeretné megismertetni és megszerettetni a természet őskori és mai érdekességeit.

Debrecen Ferenczi Csaba haon
Egy „csipkeszaurusz”
Forrás: Ferenczi Csaba-Archív

Kérdésünkre elmondta, hogy szívesen megosztja a nagyközönséggel a kézzel készített őslényfigurák páratlan látványát. – Körülbelül egy év múlva összeáll egy kiállítási anyag, melyből ismeretterjesztő őslénytani tárlatot szeretnék nyitni – fűzte hozzá. 

Nem csak ő, hanem 87 éves nagymamája is részt vállalt az őskori élővilág ihlette hobbiban: Sárközi Sándorné csipketerítőit a közelmúltban a National Geographic pályázatán is elismerték. Ezek a „csipkeszauruszok” is megjelennek majd a készülő kiállítás tárgyai között. 

Az, hogy hatalmas kíváncsiság övezi az őslények titokzatos világát megidéző alkotásokat, a dinó-hobbista szerint nem meglepő. – Világviszonylatban is rengeteg érdeklődőt vonzanak az őslényekről szóló kiállítások, tudományos sorozatok és filmek – jegyezte meg.

Ferenczi Csaba első kiállításának megnyitójáig még egy ideig várnunk kell, addig arra buzdítja a téma iránt érdeklődőket, hogy kövessék Nigel Marven természettudós sorozatát, az Ősvilági kalandot, melyben a régmúlt és a jelen között átutazva ismerhetjük meg az ősállatokat.

Debrecen Ferenczi Csaba haon
Számos darabbal büszkélkedhet a gyűjteménye
Forrás: Ferenczi Csaba-Archív

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában