TOP Plusz

2023.08.01. 13:49

Elindult a munka, öt utcát is leaszfaltoznak Földesen

Mintegy 216 és fél millió forintból fejleszt a község.

Bekecs Sándor

Már dolgozik a kivitelező Földesen

Forrás: Molnár Péter

Uniós forrásból újulhat meg öt utca a következő félévben Földesen. A község önkormányzata mintegy 216 és fél millió forint pályázati forrást nyert a kivitelezésekre. A munkálatokat a napokban kezdte meg a kivitelező, a részletekről augusztus 1-én tartottak sajtótájékoztatót.

A távolkeleti gondolkodók egyik alapvető bölcsessége, hogy nem a cél a fontos, hanem az út, amin odaérünk. Nem biztos, hogy ők is így értették, de mi megfogadva a tanácsukat, az útra koncentráltunk. Olyan beruházás vette most kezdetét, amely még jobbá, még élhetőbbé teszi Földest

– fogalmazott köszöntőjében Jeneiné dr. Egri Izabella polgármester. Mint részletezte, a projekt során 5 olyan utcát fejlesztenek, amely hozzájárul ahhoz, hogy a község északi része jól járható legyen. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) felhívására 2022-ben adták be pályázatukat, melyet még abban az évben pozitívan bírált el az irányítóhatóság.

Jeneiné dr. Egri Izabella polgármester
Forrás: Molnár Péter

– A beruházás során megújulnak a Béke, Táncsics, Széchenyi és Honvéd utcák, valamint az Északi sor egy szakasza. A meglévő vízelvezető árkokat a kivitelező rendbe teszi, illetve újakat is kialakít. Összesen 2,4 kilométer útszakasz kap szilárd burkolatot mintegy 216 és fél millió forintból – ismertette a főbb adatokat a település vezetője. 

Hozzátette még, hogy a község idén több mint 630 millió forint TOP Plusz támogatást nyert.  

Első helyen az útfejlesztések

– Ez egy olyan beruházás, amely régóta megfogalmazódott a helyiekben. A korábbi finanszírozási ciklusban az Európai Unió nem támogatta az ilyen útfejlesztéseket. Hosszas tárgyalások sorozatával sikerült elérnünk, hogy a mostani fejlesztési időszakban több milliárd forintot fordíthassanak a települések ezekre – mondta Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Vármegyei Közgyűlés elnöke.

Pajna Zoltán
Forrás: Molnár Péter

Mint felidézte, amikor a települési önkormányzatoknál felmérték, hogy milyen fejlesztésekre és mekkora összeget szeretnének fordítani, akkor leggyakoribb és legnagyobb tételt az útfejlesztések adták. Több mint 38 milliárd forintra érkezett igény. 

Bár ekkora forrás nem áll rendelkezésre, azonban így is mintegy 11,8 milliárd forint a vármegyei utakra fordítható keret – emelte ki.

Hozzátette még, hogy ezeket a beruházásokat jelenleg a magyar állam finanszírozza – ugyanis továbbra sem utalta át az Európai Unió a hazánknak járó forrásokat –, amely a központi költségvetésből tavaly 400 milliárd forintot, idén pedig 600 milliárd forintot fordít arra, hogy a fejlesztések elinduljanak.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában