Egy szakember tanácsai

2023.08.28. 10:12

Kihez forduljunk, ha beszédhibás a gyermek? – debreceni logopédus válaszol

Az időben elkezdett terápiával meg lehet előzni a későbbiekben kialakuló tanulási nehézségeket.

Nagy Emese

Az időben elkezdett terápiával meg lehet előzni a későbbiekben kialakuló tanulási nehézségeket

Forrás: illusztráció / MW-archív

Nagy Fruzsina logopédussal a közelmúltban arról beszélgettünk a Haon stúdiójában, hogy egy óvodás, vagy egy kisiskolás beszédét hogyan lehet fejleszteni, milyen gyakorlatokkal tudunk számára segíteni, hogy felkészítsük az új tanévre.

Ha egy óvodásról beszélünk, először is nagyon fontos arra figyelni, hogy amikor óvodába kerül a gyermek, akkor jelentős szókincsbővülés figyelhető meg nála. Amikor közösségbe kerülnek, sokkal több inger, impulzus éri őket. Sokkal több kifejezéssel, élőbeszéddel, énekkel és mondókával fognak találkozni, mint addig – ilyenkor szokott előfordulni, hogy elindul egy szókincsrobbanás

– emelte ki a debreceni szakember. Hozzátéve, ha nem tapasztaljuk a gyermeknél, hogy az óvodába kerülését követően egyre több kifejezést, mondatot kezd el használni, hanem ugyanúgy, ahogyan esetleg előtte: tőmondatokat használ, távirati jelleggel beszél, akkor célszerű felkeresni egy szakembert, és elkezdeni a terápiát.

Pöszén beszél, raccsol

Továbbá felhívta a figyelmet, ha tökéletesen csacsog és mindent elmesél a gyermek, szépen kifejezi magát, viszont torzítja, kihagyja a hangokat: pöszén beszél, raccsol – akkor sem kell megijedni, ilyen esetben is célszerű felkeresni egy szakembert. – Tehát ha egy 5 éves gyermeknél azt észleli a szülő, hogy bizony a beszéde nem tiszta, akkor elkél a segítség. Az állami fenntartású óvodákban a szakszolgálat szakemberei látják el a gyermekeket, akiknek azonban véges a kapacitásuk. Mindenképpen arra biztatnám a szülőket, ha az óvodai logopédus nem tudja felvenni terápiába a gyermeket, akkor is keressenek szakembert, mert mire iskoláskorú lesz, akkorra már nagyon jó lenne, ha kialakulna a tiszta beszéd – fogalmazott.

– Az olvasásnak, az írásnak és a számolásnak, valamint rengeteg iskolai képességnek az előfeltétele, hogy a gyermek megtanulja a hangokat helyesen ejteni – ezekben pedig nagy szerepe van a logopédusnak. Ha azt tapasztaljuk, hogy felcseréli a szótagokat, akkor az már információ nekünk, hogy itt valami nem stimmel a nyelvi, fonológiai tudatossággal, a sorrendiséggel, itt pedig egy szakember tud segíteni – hangsúlyozta. Megjegyezte,

mindig azt tanácsolja a szülőknek, hogy az a gyermek, aki logopédiai terápiát kap óvodáskorban, nagy előnnyel indul az iskolában.

Szenzoros mozgásterápia

Nagy Fruzsina arról is szót ejtett, ha egy gyermek már kétéves, de nem akar elkezdeni beszélni, akkor mi a teendő. Mint kiemelte, a beszéd indításban hatalmas szerepe van a szenzoros mozgásterápiának. – Ha hozzám fordul egy szülő, és azt látom a gyermeknél, hogy nem indult meg a beszéd, akkor a TSMT-terápiát, vagy bármilyen más szenzoros mozgásterápiát javaslok. Ugyanis a mozgás és a beszéd mindig kéz a kézben jár, az egyik fejleszti a másikat – mondta.

Nagy Fruzsina logopédus
Nagy Fruzsina logopédus
Forrás: Napló-archív

Leszögezte, azok a gyermekek, akik nagycsoportos óvodások, ott szükséges elkezdeni egyfajta megalapozást. Azokat a részképességeket, amik majd az iskolába kellenek, szerencsés, ha lefektetjük.

A beszédészlelés mindennek az alapja, ami egyfajta részképesség, ha én mondok neki egy mondatot, ő pedig azt ugyanúgy visszamondja, akkor nagyon jó úton haladunk. Továbbá nagyon fontos, hogy a gyermek tudja, melyik a jobb és bal keze, ehhez a legjobb módszer, ha megtanítjuk vele, hogy a szíve a teste bal oldalán van, és az mindig is ott lesz

– tette hozzá.

A beszédhiba lehet lelki eredetű?

Kíváncsiak voltunk, hogy lehet-e a beszédhiba lelki eredetű, amire a szakember azt válaszolta, hogy vannak olyan beszédbeli akadályozottságok, amelyeknél inkább a lelki oldal dominál. – Ilyen a dadogás és a hadarás, amiben a szakemberek és az iskolák eltérően gondolkodnak, azonban abban mindannyian megállapodnak, hogy multifaktoriális tünetegyüttesek. Van benne genetika, lelki eredet, szervi akadály, organikus okok. De a hangtorzításnak, a hangcserének nem szokott lelki oka lenni. Olyan problémák, amiket nagy odafigyeléssel, szorgalmas gyakorlással lehet kijavítani – fűzte hozzá.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában