Kemencés nap

2023.08.05. 13:46

Ahogy nagyanyáink sütötték: Bakonszegen megmutatták, milyen az igazi kemencében sült tészta – fotókkal, videóval

Finom illatok, ínycsiklandozó kelt tészták Bakonszegen – így telt a tizennegyedik Kemencés Nap.

Nagy Emese

Nagy László már az eseményt megelőző éjszaka begyúrta a kenyereket

Forrás: Kiss Annamarie

Immár tizennegyedik alkalommal rendezték meg Bakonszegen a térség híres gasztronómiai eseményét, a Kemencés Napot. Kicsik és nagyok egyaránt érdeklődtek a rendezvény iránt, a délelőtti órákban már finomabbnál finomabb kelt tészták sorakoztak az asztalokon, arra várva, hogy az éhes vendégsereg ne maradjon reggeli nélkül.

Minden olyan finomságot meg lehetett kóstolni, amiknek a receptjét még nagyanyáink tökéletesítettek az elmúlt évtizedekben. A csapatok pogácsával, lekváros papuccsal, kakaós csigával, sajtos- és diós kiflikkel, pizzákkal és kenyérlángossal várták az éhes látogatókat.

Hagyományőrző szándékkal rendezik meg

A vendégeket Gara Péter, Bakonszeg polgármestere köszöntötte. Hangsúlyozta, igencsak nagy jelzésértékkel bír az, hogy ilyen sokan, sokfelől érkeztek a rendezvényre. – Volt olyan év, amikor nem volt lehetőségünk megszervezni az eseményt, de idén újra, tizennegyedjére is összegyűlhetünk. 

A gasztronap célja, hogy őrizzük a hagyományokat és összetartsuk a közösséget – fogalmazott.

Gara Péter polgármester
Forrás: Kiss Annamarie

– Bakonszegen hosszú évek óta megünnepeljük augusztusban az új kenyér ünnepét – mondta Bulcsu László, a vármegyei közgyűlés alelnöke. Beszédében kiemelte, ha a sorok között sétálunk, akkor ne csak a finom illatú tésztákat lássuk meg, hanem tekintsük azok mögé. 

Ne felejtsük el, hogy az innováció legbiztosabb alapja a tradíció. Hiába jönnek újítások, soha nem szabad elengedni, feledni a szokáson alapuló örökségeinket

 – mondta. Hozzátette, az ilyen összejöveteleken nem mindig az esti szórakozás a fontos, a napközbeni apró történések a leglényegesebbek.

Bulcsu László 
Forrás: Kiss Annamarie

Briós, kürtöskalács és kapros lepény

A hivatalos megnyitó után csaptunk egy kört a kemencék között, érdeklődve, ki mivel készült a nagy napra. Fejes Antalné Mária Zsákáról érkezett a csapatával, hatan serénykedtek a kemence körül, és mindenféle jóval készültek. – Brióst, kürtöskalácsot, kapros lepényt, lekváros papucsot és baconös-sajtos csigát készítünk. Az utóbbit a fiatalabbak kedvéért, idén szerettünk volna valami újdonsággal is előrukkolni – emelte ki a Haon érdeklődésére. 

Hozzátette, a kemencében sütött tészták sokkal finomabbak, mint azok, amiket hagyományos sütőben készítenek otthon. Szebben sül, és roppanósabbak is. Igaz, kicsit több macerát igényel az efféle sütés, ugyanis csaknem két órán keresztül kell előfűteni a kemencét, de megéri.

A zsákai csapat évek óta kilátogat a rendezvényre, ugyanis úgy tartják, az ilyen csoportos sütögetésnek közösségépítő ereje van.

Zsákáról érkezett Papp Sándorné Mária, Kovács Kálmánné Klára, Fejes Antalné Mária, Erdei Imréné Ilona, Tóth Lászlóné Eszter, Gellén Gyuláné Erzsébet és Papp Zoltán
Forrás: Kiss Annamarie

Helyi gyümölcsből készítették az almás rétest

Kovácsné Boka Fanni a bakonszegi csapatot erősíti, csaknem tízen alkotják a helyi brigádot, akikről elmondható, igazi ínyencségekkel készültek. Talán a legkisebbek az ő pultjuk előtt fognak álldogálni a legtöbbet, ugyanis a fahéjas csigától, a kapros dübbencsen át, egészen a húzott almás rétesig mindenféle jót sütögettek. – A kapros dübbencset az idősebbek készítették, akiknek már van elég tapasztalatuk a kelt tészták terén, a húzott almás rétes fő alapanyaga a helyi alma, de persze a tésztája is isteni finom – hangsúlyozta. Kiemelve, a fahéjas csigát ő maga készítette, mint újdonsült csapattag. Próbáltak olyan kelt tésztákat választani a gasztronapra, amik sokaknak a kedvencei, és többet is tudnak belőle készíteni, hogy minden érdeklődő tudjon falatozni.

Kovácsné Boka Fanni a bakonszegi csapatot erősíti
Forrás: Kiss Annamarie

– Sütünk kenyeret, kenyérlángost, kemencés hamburgert, pizzás csigát, káposztás dübbencset és az édesszájúaknak kakaós csigát – jegyezte meg Nagy László, aki családjával érkezett Furtáról. Kiemelte, amióta megtartják a Kemencés Napot Bakonszegen, ők azóta mindig részt vesznek rajta. Imádnak sütni, szeretik a házilag elkészített tésztákat, emellett mindig garantált a jó hangulat. – Öten érkeztünk, élesztős technológiával készítünk mindent, csak a kenyerünk, a kenyérlángos és a dübbencs készül kovászos technológiával – fűzte hozzá. Továbbá elmondta, imád kenyeret sütni, már az eseményt megelőző éjszaka is sok kovászos kenyeret legyártott, hogy mindenkinek jusson.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában