Színes programok

2023.07.03. 16:14

Nyüzsgő vakációs térré vált egy debreceni iskola – elindult a nyári gyermekfelügyelet - fotókkal

Az önkormányzat kötelező szolgáltatása a nyári gyermekfelügyelet, de nyoma sincs a kötelező érzetnek.

Nem unatkoznak a gyerekek

Forrás: Kiss Annamarie

Alig lehetett találni sajtótájékoztatóra alkalmas sarkot a Debreceni Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola udvarán a nyári szünidei gyermekfelügyelet első napján, hétfőn. Bár a szervezők beszéltek, leginkább a főszereplők, – aznap megközelítőleg 150 gyermek – adott valódi képet arról, hogy milyen a hangulat a debreceni, szociális alapon igényelhető vakációs nappali táborban. Aqua Manó Party készülődött jobbról, tíz kézművesnél zsibongtak a gyerekek balról, kevéssel arrébb az ugrálóvár szabadságát élvezték sikongatva, fa ügyességi játékoknál és célba dobónál szurkoltak egymásnak, labdát kergettek, illetve felfedezőtúrás lapot kitöltők keresték izgatottan a következő állomást. Az önkormányzat kötelező szolgáltatása ez a gyermekfelügyelet, de nyoma nem volt itt a kötelező érzetnek és jóval több, mint pusztán felügyelet. Összesen 211 általános iskolás korú tanulót foglalkoztatnak a július 3-a és augusztus 18-a közötti időszakban.

Széles Diána, Debrecen alpolgármestere
Forrás: Kiss Annamarie

Széles Diána, Debrecen alpolgármestere ismertette, az ingyenesen igénybe vehető napközis „táborba” a jelentkezés lezárult; a résztvevőknek kizárólag az étkezési költséget kell téríteni, de csak azoknak, akiknek év közben az iskolában is. Az önkormányzatnak öt és tízmillió forint közötti összeget kell erre fordítani, a végleges szám augusztus végén lesz látható. A városvezető a programok létrejöttéhez elengedhetetlen összefogást hangsúlyozta a nyitónapon. Háláját fejezte ki a munkájukat, programötleteiket, szaktudásukat és idejüket ingyen felkínálóknak. Elhangzott, a Nyugdíjas Egyesület 170, az iskolai közösségi szolgálatot teljesítő fiatalok 228, a Debreceni Karitatív Testülettel kapcsolatban lévő szervezetek önkéntesei pedig 131 munkaórát vállaltak el. Köszönetet mondott a DKV Zrt-nek, amely az intézményen kívüli kalandok helyszínére, többek között a Nagyerdei Stadionba és a Nagyerdei Kultúrparkba, a Botanikus Kertbe, utazásban nyújt segítséget.

Orosz Ibolya Aurélia, a DMJV Család- és Gyermekjóléti Központjának a vezető
Forrás: Kiss Annamarie

Biztonságos és izgalmas

A gyermekfelügyelet szervezéséért idén először felel a DMJV Család- és Gyermekjóléti Központja. Az intézményt vezető Orosz Ibolya Aurélia hangsúlyozta, fontos szempont volt, hogy a szülők nyugodt szívvel engedjék szemük fényét a táborba, és a biztonságos környezeten túl a gyerekek életkorának, egészségi állapotának megfelelő, jó élményeket adó programokat nyújtsanak. Várható táncház, élményzenélés, naponta öt-tízféle kézműves foglalkozás és rendelkezésre áll számos társasjáték, illetve népi játékok.

Törő András, a Debreceni Karitatív Testület elnöke
Forrás: Kiss Annamarie

– Sokszínű összefogás gyümölcseként jött létre ez a jó hangulatú gyermekfelügyelet – fogalmazott Törő András, a Debreceni Karitatív Testület elnöke. Elmondta, a 28 tagszervezetüknek csaknem a fele jelentkezett szolgálatra, de az ezt rögzítő táblázat dinamikus. Mindenkit arra biztatott, hogy csatlakozzon, ha van ötlete, amivel tartalmasabbá tehető a következő hét hét. – Hiszem, hogy a szeretet mindig leleményes – fűzte hozzá és felhívta a figyelmet a nyári táborok támogatását lehetővé tévő segélyalap-pályázatra, amelyről a debrecen.hu-n tájékozódhatnak az érdeklődők.

Más arcát mutatja az iskola

A tájékoztató végén a gyermek szórakoztató térré változott iskolaudvaron szívtuk magunkba a régvolt vakációk felszabadult tábori hangulatát fotós kollégámmal. A tízéves Venter Arnolddal a célba dobó játék közelében találkoztunk, ő ennek az intézménynek a diákja, bár most egészen más arcát mutatja az iskola, mint a tanév idején. Második alkalommal vesz részt ilyen „táborban”, hétéves húga most először. Ezúttal több héten át itt töltik a nappalokat. Az ugrálóvár mindkettőjük kedvence és a táncos Aqua Manó Partyt is nagyon várták. Nem csodálkozom, amikor kiderül, Arnold a testnevelés órákat kedveli leginkább. Elárulta, év közben judozni jár és ebben a sportágban szeretne eredményeket elérni.

Elbúcsúztunk, hogy szaladhasson a közben megkezdett édes illatú füssttel és buborékokkal gazdagított gyerekbuliba. A jelek szerint, élménygazdag hetek előtt állnak a résztvevők. 

HaBe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában