Fejlesztés

2023.07.07. 17:30

A BMW-hez is köze lehet Hajdúböszörmény újabb ipari fejlesztésének

Végéhez értek a hajdúböszörményi Nyugati Ipari Parkot érintő munkálatok, a beruházás II-es üteme már napirenden van.

A beruházást hivatalosan július 7-én adták át

Forrás: Kiss Annamarie

Az M35-ös autópálya melletti ipari területet a Széchenyi 2020 programban, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) támogatása mellett fejlesztették. Az önkormányzat ezzel a 667 millió forintos beruházással hosszú távú stratégiai célként a helyi gazdaság élénkítését, a foglalkoztatás-ösztönzést, továbbá a helyi vállalkozók megerősítését tűzte ki. 

A beruházást hivatalosan július 7-én adták át.

Az ünnepségen Tasi Sándor, a Hajdú-Bihar Vármegyei Önkormányzat alelnöke köszöntötte a megjelenteket, és elmondta: a térség életében fontos szerepe van a munkahelyteremtő beruházásoknak. Példaértékűnek nevezte Hajdúböszörmény fejlődését, és ismertette: a 2020-ig terjedő időszakban az európai uniós források tekintetében a hajdúváros több mint 5,5 milliárdos fejlesztést valósított meg. – Ebben utak és új bölcsőde építése, infrastruktúra-fejlesztés, városi területek rehabilitációja, főtér kialakítása és humán erőforrás-fejlesztés egyaránt szerepel – sorolta, hozzátéve, a város a következőkben is a fejlődés mellett döntött, és újabb pályázatok benyújtásával újabb 5,5 milliárd forintos forrásra tett igényt.

A jelenlevőknek Mező Barna városfejlesztési és városüzemeltetési osztályvezető mutatta be a beruházást. Elmondta, három fontos terület fejlesztése valósult meg. Elsőként az Újvárosi út teljes körű felújítása történt meg, ez a projekt három évvel korábban lezárult. Második lépésként a Nyugati Ipari Park közműfejlesztését végezték el, végül pedig elkészült az ipari park 499 méter hosszúságú belső feltáró útja.

Kell a hazai versenyképességhez

Az ipari park fejlesztése új lehetőségeket teremt az egész városnak – így fogalmazott Győri Enikő EP-képviselő az ünnepségen tartott beszédében. Kiemelte, hogy Hajdú-Bihar vármegye példamutatóan sáfárkodik a pályázati forrásokkal, és óriási fejlődést ért el akkor is, amikor a közvetlen szomszédságunkban háború dúl, amikor szétszakadtak a nemzetközi ellátóláncok, elszaladtak az energiaárak és az infláció, továbbá – ahogy a képviselő fogalmazott – Brüsszel éppen nem folyósítja a nekünk járó pénzeket. Rámutatott: az ipari kibocsátás növekedése mellett a helyi vállalkozások fejlesztési tevékenysége is élénkül térségünkben. 

Ennek köszönhetően 480 milliárd forint értékű új beruházás valósult meg tavaly a vármegyében, ami 32 százalékos bővülést jelent 2021-hez képest. 

Az itteni növekedés mértéke a főváros és vármegyék rangsorában is az élmezőnyben van. Külön öröm számomra, hogy a beruházásoknak mindössze 29 százalékát kezdeményezték a legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások. Ez azt jelenti, hogy a térségben nemcsak a nagyobb vállalatok fektetnek be, hanem a gazdaság gerincét alkotó kisvállalkozások is magas beruházási kedvvel rendelkeznek. Ami még fontosabb, hogy képesek is beruházni. Ez nélkülözhetetlen a hazai versenyképesség erősítése szempontjából – hangsúlyozta. 

Kiemelte: az olyan ipari területfejlesztés, mint ami most Hajdúböszörményben is megvalósult, a megfelelő infrastrukturális hátteret biztosítják a vállalatoknak, ezzel pedig az új munkahelyek megjelenését segítik.

Nincs megállás, folytatják

A most átadott, több mint nyolc hektáros területet a KKV szektor számára mérte fel annak idején az önkormányzat, erre emlékeztetett az ünnepségen Kiss Attila polgármester. Mint mondta, ezzel a fejlesztéssel nem állnak meg, és már a helyszínen rámutatott a területre, ahol tovább terjeszkedhet a város Nyugati Ipari Parkja. Már most régészeti feltárások nyomai mutatkoztak az egykori legelőn, jelezvén az ipari területfejlesztés második ütemének kezdetét. 

Nem titok, hogy egy komoly céggel tárgyalunk, amely a BMW-vel kapcsolatos

– szögezte le a polgármester.

Bucsi Bernadett Ildikó

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában