Űrkutatás

2023.07.05. 07:46

Pályára állt a Debreceni Egyetem műszereit is szállító műhold

A SpaceX rakétájával lőtték fel egy szűk hónappal ezelőtt.

Forrás: unideb.hu

Pályára állt és küldi a kísérleti adatokat az a magyar pikoműhold, melyet június közepén bocsájtottak fel. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) űreszközén több hazai egyetem, köztük a Debreceni Egyetem műszerei is helyet kaptak, írja a hirek.unideb.hu.

A műhold a SpaceX Falcon-9 rakétájának június 12-ei, sikeres startja után június 23-án állt pályára és kezdte meg működését. A pályaadatok pontosítása és a fedélzeti rendszerek ellenőrzése után pár napon belül már pontos kísérleti, mérési adatokat sugározott a nagyon kisméretű űreszköz.

A 5×5×15 cm3-es műholdat a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar (VIK) Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan tanszék munkatársai együttműködésben a Műegyetemi Rádió Clubbal (MRC), annak 100 éves évfordulójára tervezték és készítették. (A részletek ide kattintva olvashatók).

A küldetés fő célja az emberi tevékenység által létrehozott elektroszmog tanulmányozása és feltérképezése a Föld-közeli világűrben. Több egyetem, így a Debreceni Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Győri Széchenyi István Egyetem is lehetőséget kapott tudományos kísérlet elhelyezésére a pikoműholdon – áll az egyetemi hírportálon.

A DE Természettudományi és Technológiai Kar, Fizikai Intézetének munkatársai egy félvezető FLASH memória alapú, a tárolt adatokban a sugárzás hatására bekövetkező tévesztéseken alapuló, az űrbéli sugárzási környezetet monitorozó eszközt hoztak létre és helyeztek el az MRC-100 fedélzetén. 

Debreceni Egyetem műhold
Fotó: Agenturfotografin / Forrás: unideb.hu

A kísérleti adatok feldolgozása a Debreceni Egyetemen a villamosmérnök- és a fizikusképzésben hallgatói projektek keretében történik majd. A projekt során szerzett tapasztalatok jelentősen segítik új kompetenciák kiépítését az űrkutatás területén a Természettudományi és Technológiai Karon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában