Folyik az értékvizsgálat

2023.07.06. 08:06

A Hatvan utca 42.-ről egyeztetett Papp László és a cívisházakért csoport

Azt is átbeszélték, hogyan lehetne hasznosítani az épületet.

Forrás: Napló-archív

A cívisházakért csoport alapító tagjaival találkozott szerdán Debrecen polgármestere, hogy megvitassák a Hatvan utca 42. alatt található épület jelenlegi helyzetét és lehetséges hasznosítási formáját. Papp László Facebook-oldalán azt írta, a helyi védelem alá helyezés feltételeként az épületnek jelenleg az értékvizsgálata zajlik.

A városvezető a bejegyzés elején kiemelte: fontosnak tartják a cívis építészeti értékek megőrzését. Debrecenben jelenleg 287 épület áll helyi védelem alatt, és az önkormányzat szándéka, hogy ezen épületek száma tovább bővüljön.

Mint arról a városháza közleménye nyomán a napokban beszámoltunk, az épület állapotára vonatkozóan Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata szakértői állásfoglalást kért. A független szakértői vélemény megállapította, hogy a lakóépület Tóth Árpád utca felőli szárnya és udvari szárnya balesetveszélyes állapotban van, ezeket el kell bontani. A Hatvan utca felőli épületszárny megtartási kötelezettségével az ingatlan értékesítenék, de az állapota miatt eddig egy vevő sem jelentkezett.

– A szóban forgó házat 1871-ben építette Szollár Ferenc szabómester. Ezután 1904-től Harangi Sándor földbirtokos költözött az épületbe feleségével. Gyermekeik nem voltak, ezért a városra és a református egyházra hagyták az ingatlant. A ház ugyan leharcolt állapotban van, de még felújítható, menthető, hiszen az eredeti tervei – ami alapján rekonstruálni lehetne a homlokzatát – megtalálhatóak a levéltárban – tudtuk meg korábban Harangi Attila építésztől.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában