Csokonai Fórum

2023.06.12. 12:12

Utolsó hetéhez ért az Országos Színházi Találkozó Debrecenben

Hat különböző előadással készülnek az intézményben.

Az Én, József Attila 18 órakor kezdődik a Latinovits teremben, 20 óra 30 perctől pedig egy családi musicallal, a Vadak urával várja a kikapcsolódni vágyó szülőket és gyerekeket a Nagyerdei Színpad

Forrás: Csokonai Színház-archív

Hat előadással az utolsó hetéhez érkezett el az Országos Színházi Találkozó a Csokonai Fórumban . Hétfőn a Madách Színház és a Soproni Petőfi Színház produkciót láthatja a közönség. A fővárosi társulat musicale József Attila életének első és utolsó szerelmét (Vágó Mártával és Kozmutza Flórával) idézi meg, és megelevenedik a 20-as és 30-as évek budapesti irodalmi élete is. Az Én, József Attila 18 órakor kezdődik a Latinovits teremben, 20 óra 30 perctől pedig egy családi musicallal, a Vadak urával várja a kikapcsolódni vágyó szülőket és gyerekeket a Nagyerdei Színpad – tudatta a Csokonai Színház közlésében.

Egy szenvedélyes vígjátékkal érkezik június 13-án a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház. A három Szalay-lány, egy különleges végzet asszonya, egy széllel-bélelt csitri és egy keserű vénlány sorsát ismerhetjük meg finom lélekábrázolással Barta Lajos Szerelem című darabjában. A szerelmi történeteket egy szatíra váltja: június 13-án 19 órától a neonáci, az arab és az erőszaktevő teniszbajnok elindulnak együtt kirabolni egy benzinkutat a Csiky Gergely Színház Ádám almái című, abszurd humorú történetében. Tipikus skandináv humor ez, egy olyan történetben, amelyben Isten és a Sátán küzdelme egy almáspite körül örvénylik. A vidéki rehabilitációs központ életét fenekestül forgatja fel Adam, az újonnan érkező, sötét múltú, és még sötétebb lelkű skinhead. A misztikus elemekkel tarkított, bizarr szituációkat felvonultató cselekmény bár rendkívül szórakoztató, végső soron a bennünk élő Jó és Rossz küzdelmének egyetemes kérdésköreit feszegeti, méghozzá bibliai történetekhez méltó magasztossággal.

Dusán és Irina, a szerb házaspár, illetve Péterffy Géza főszolgabíró szerelmi háromszöge a történelem viharában, az első világháború idején éri el csúcspontját Hunyady Sándor Feketeszárú cseresznye című drámájában, amellyel a Miskolci Nemzeti Színház érkezik a fesztiválra június 15-én.  „A Feketeszárú cseresznye magja… egyetlen pezsgős éjszaka hangulata… A háború dereka táján történt, hogy a szabadkai „Pest” szálló éttermében mulató társaságba keveredtem. Ennek az éjszakának királynője egy magas, karcsú fiatalasszony volt. Azt láttam, hogy egész becsületével, szeretetével és gyengédségével ragaszkodik az urához. De viszont azt is észrevettem, akármint titkolta erkölcse és szemérme, hogy halálosan szerelmes az egyik huszárba. Arra gondoltam, hogy milyen drámai komplikáció lenne, ha a sors egyszer próbára tenné ezt a szenvedélyes, erős teremtést: válasszon.” (Hunyady Sándor)

Az Országos Színházi Találkozó záróelőadása Móricz Zsigmond 1898-ban játszódó regénye, a Kivilágos kivirradtig színpadi feldolgozása lesz, főszerepben a vidéki dzsentrivel. Horváth Csaba rendezésében Móricz szövegeinek zeneisége és történetének örökérvényűsége erősödik fel a fizikai színház eszközeivel a Weöres Színház vendégelőadásában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában