Településfejlesztés

2023.06.26. 07:00

Folyamatos az érdeklődés Ebes iparterületei iránt

A vállalkozások megjelenése kézzel fogható, jelentős beruházásokra nyílik lehetőség a településen.

Sokan költöznek a Debrecen közeli, takaros településre

Forrás: Czinege Melinda

Kevés település mondhatja el magáról, hogy pozitív mérleggel, jelentős tartalékot felhalmozva zárhatta az előző évet, mindemellett pedig saját költségvetésének terhére, több száz millió forintból építkezik. Ráadásul mindez Debrecentől alig 15 kilométerre, a közel ötezer lakosú Ebesen történik. A rendezett közterek, a szép parkok és a korszerű közintézmények, a sorra épülő házak, a megújuló utcák és a bővülő ipari park arról árulkodnak: jó gazdája az önkormányzat a községnek.

Ebes Szabóné Karsai Mária haon
Szabóné Karsai Mária polgármester
Forrás: Czinege Melinda

Debrecen gazdaságélénkítő hatása Ebesen is érződik. Ennek egyértelmű jele, hogy a tavalyi, illetve az idei évben is a bevételeink meghatározó része az ipari parkunkban lévő területek értékesítéséből származik

 – mondta el a Haonnak Szabóné Karsai Mária polgármester. Ennek köszönhetően jelentős pénzmaradvánnyal zárták a 2022-es évet, s a költségvetési főösszegük az elfogadott 1,5 milliárd forintról több mint 3 milliárd forintra emelkedett. A felhalmozási bevételek mellett pedig a már működő, termelő vállalkozások által befizetett adók is hozzátettek a pénzmaradványhoz. – Ha a felhalmozási kiadásokat megnézzük, alulteljesítés figyelhető meg, ugyanis több beruházásunk tavaly még folyamatban volt. Ezeknek a pénzügyi teljesítése az idén esedékes - tette hozzá.

Idén elkészül az óvoda és a szolgáltatóház

Az idén befejezett beruházások között szerepel a Magyar Falu Program támogatásából egy szolgálati lakás felújítása, továbbá az orvosi rendelő tetőhéjazatának cseréje. 

Befejeződött egy újabb utca aszfaltozása és csapadékvíz-elvezetésének megoldása, melyet önerőből készíttetett el az önkormányzat. Ez utóbbival kapcsolatban a polgármester megjegyezte, 2010-ben még nagyon kevés aszfaltozott útja volt a községnek, az idei évre viszont már – a feltáró utcákat kivéve –szinte valamennyi útszakasz szilárd burkolattal rendelkezik.

 – Egy utcánk, az Újsor utca van még hátra, amelynek kivitelezésére épp folyamatban van egy közbeszerzési eljárás. Erre a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz pályázatán nyertünk 200 millió forint támogatást – ismertette.

Szintén uniós forrásból bővül Ebesen az óvoda épülete mintegy 261 millió forintból. Ennek szükségessége indokolt, a község lakossága folyamatosan növekszik, jellemzően fiatal, kisgyermekes családok költöznek a településre. 

Ebes óvoda haon
Befejezéséhez közeledik az óvoda bővítésének kivitelezése 
Forrás: Czinege Melinda 

A szeptemberi nevelési év kezdetére 225 férőhelyes lesz az intézmény, de már most mintegy 250 gyermeket írattak be az óvodába, így a testület – jogszabály adta lehetőségekkel élve – döntött a maximális csoportlétszám 20 százalékkal való túllépéséről. A tavalyelőtt épült bölcsőde is teljes létszámmal működik.

 – Igyekszünk előre gondolkodni, így a napokban a tankerületi központtal, az iskolaigazgatóval és tervezőkkel egyeztettünk az iskola bővítésének lehetőségeiről. Ha forrás nyílik a fejlesztésre, kész tervekkel tudunk arra pályázni – emelte ki a polgármester. További tantermek mellett egy tornacsarnok építése is szükséges.  

Ebesen többféle szolgáltatás hiányzik még, viszont, ahogy növekszik a lélekszám, szeretnénk ezeket a szolgáltatásokat a lakosokhoz közelebb hozni. Az idei jelentős önerős beruházásunk így egy szolgáltatóház építése a központban, mintegy nettó 660 millió forintból. Ez év végére készülhet el

 – ismertette Szabóné Karsai Mária. Ebben üzlethelyiségek, irodahelyiségek kapnak helyet, továbbá a településüzemeltetés központját is ide költöztetik. A komplexumot az önkormányzati tulajdonú Ebesi Községgondnokság Kft. fogja üzemeltetni. Emellett közbeszerzés alatt van a Sportház és a Művelődési Ház energetikai korszerűsítése, melyre 100 millió forint uniós forrást nyert az önkormányzat.

Ebes szolgáltatóház haon
Szolgáltatóház és Községgondnokság épül mintegy 660 millió forint önkormányzati költségvetésből 
Forrás: Czinege Melinda 

Folyamatosan kelnek el az iparterületek

Ebes polgármestere kérdésünkre elmondta, náluk is érezhetőek Debrecen gazdaságfejlesztéseinek élénkítő hatásai. Több, a cívisváros gigaberuházásaihoz köthető beszállító megkereste már az önkormányzatot, illetve egy ingatlanfejlesztő cég közel 20 hektár területet vásárolt tőlük, ahol több csarnokot alakít ki.

Az önkormányzat még 2017-ben nyert 490 millió forint támogatást a mintegy 72 hektáros ipari parkjának fejlesztésére. – Igyekszünk a területet folyamatosan fejleszteni. Most önerőből a MOL út mentén építünk járdát, valamint e mellett, illetve további két út mentén alakítjuk ki a közvilágítást. A vállalkozások kérésére pedig útbaigazító táblákat csináltatunk és helyezünk ki – tette hozzá. Jelenleg 10-11 hektár szabad terület van még, illetve az ipari park része egy magántulajdonban lévő, 20 hektáros terület is.  

A vállalkozásokkal jó kapcsolatot ápolunk, együttműködünk, hiszen a helyi vállalkozások sikere a település sikere is, ezért igyekszünk vállalkozásbarát környezetet kialakítani. Maga az adópolitikánk is vállalkozóbarát, a jogszabályban meghatározott maximális adómértékhez képest kisebb itt az iparűzési adó, illetve az építményadó mértéke is, a 4-es főút és az autópálya közelsége pedig megint csak előnyt jelent

 – emelte ki Szabóné Karsai Mária.

Bekecs Sándor

Ebes ipari park haon
Több, a cívisváros gigaberuházásaihoz köthető beszállító megkereste már az önkormányzatot, illetve egy ingatlanfejlesztő cég közel 20 hektár területet vásárolt tőlük, ahol több csarnokot alakít ki
Forrás: Czinege Melinda 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában