Városnap

2023.06.24. 20:32

Díszpolgári címeit és egyéb kitüntetéseit is átadta Derecske a városnapon

Vállalkozó szellem és erős közösségek – a 392 éves város tartópillérei.

Forrás: Maróti Anna

A földre, amelyet pénteken az Aqua Manó Partyn taposta vidáman táncolva Derecske legfiatalabb generációja, 392 évvel ezelőtt ezer szabolcsi hajdú lépett rá, s kezdte el otthonának nevezni. 

A Hajdú-Bihar vármegyei mezőváros kétnapos rendezvénnyel ünnepelte, hogy 1631. június 23-án Gyulafehérváron megszületett az az oklevél, amelyben I. Rákóczi György erdélyi fejedelem hajdúkat hívott ide és hajdúvárosi kiváltságokat adott a településnek.

 A főtéren grillételekkel csillapíthatták éhségüket az érkezők mindkét nap; könyvbemutatótól a „Hajdú hagyományok nyomában” gyerekprogramokon, a kerékpáros felvonuláson, a Mandala Dalszínház előadásán, a helyi tehetségek fellépésén át a Deniz koncertig számos eseménnyel készült a szervező, a helyi művelődési központ. A szórakoztató programok között két, a lokálpatriotizmust erősítő kiemelkedő pillanata volt a szombat délutánnak: 15 órakor megnyílt a Járási Értéktár Kiállítás, majd 17 órától átadták a városi kitüntető címeket.

Előbbin Rácz Anikó polgármester elmondta, 10 éve, hogy ismét létrejöttek a járások az országban, 10 éves a derecskei járás, és 10 éve van lehetőség arra, hogy egy-egy helység értéktárban gyűjtse össze települési értékeit. 

Derecske Önkormányzata 2013-ban döntött a települési értéktár létrehozásáról, azóta pontosan 40 települési értéket vett az értéktár bizottság számba, ezek közül három – a derecskei szűrrátét és a rátétes szűr, valamint a Derecskei Gyümölcsös – a megyei értéktárba is bekerült.

 A járás települései a tárlaton most büszkeségeiket, értékeiket mutatják be abból az alkalomból, hogy 10 éve tartoznak ismét egy járásba.

Máig érvényes örökölt értékek

A kora esti ünnepi köszöntőn a városvezető a rövid történelmi visszatekintés után azt hangsúlyozta, hogy település sokat változott az évszázadok alatt, minden generáció hozzátette a maga részét a fejlődéséhez. A 19. század második, a 20. első felében gazdag társas élet zajlott, egyesületek, egyletek, dalárdák, olvasókörök alakultak egymás után. Ez a gazdag helyi közösségi élet a 20. század viharait követően újraindult, civil közösségek sokasága működik ma is itt. 

A polgármester úgy fogalmazott, olyan értékeket örököltek elődeiktől, amelyek ma is mérvadóak, amelyekre büszkék lehetnek, amelyek a Derecskére költözők számára is fontosak lehetnek. – Ma ezek közül kettőt emelek ki: a vállalkozószellem és az erős közösségek – mondta.

Ezután díjazták azokat a diákokat, akik az elmúlt tanévben eredményeikkel öregbítették iskolájuk és Derecske hírnevét, valamint kitüntető címmel ismerték el azokat, akik maradandót alkottak, példaként szolgálhatnak. A továbbiakban helyi művészeti csoportok mutatkoztak meg a színpadon, majd retro bulival és koncertekkel zárult az rendezvény.

A díjazottak

Az ünnepségen átadták a Derecske Város Önkormányzatának Képviselő-testülete által megítélt díjakat is.

Derecske Város Díszpolgára  kitüntető címet kapott dr. Berényi Dénes a városban az egészségügyi ellátás területén magas szakmai színvonalon végzett munkájának és közéleti tevékenységének elismeréseként. Szintén Derecske Város Díszpolgára kitüntető címet vehetett át dr. Szabad János, a városából elszármazottként a genetika tudományának területén végzett kiemelkedő kutatói, oktatói munkája elismeréseként, és Derecske településen a tudományok népszerűsítése terén végzett tevékenységéért.

Derecske Városáért Díjat adományozott a testület Szél Gábornak, a városban a néptánc hagyományainak kutatása és művelése területén végzett kiemelkedő tevékenységéért.

Zákány József-díjjal ismerték el Tóthné Bene Juditot kimagasló szakmai, pedagógiai munkájáért, a gyermekek nevelésében, oktatásában végzett áldozatos munkájáért (ő később veszi át a díjat).

Díszoklevelet és ajándékkönyvet kapott Simon Petra 8/a osztályos tanuló (Derecskei Bocskai István Általános Iskola és AMI) kitűnő tanulmányi eredményéért, példamutató magatartásáért és szorgalmáért, valamint tanulmányi versenyeken elért kiemelkedő eredményeiért. Hasonló elismerésben részesült Tivadar Lilien Ágnes 8/a. osztályos tanuló (Derecskei Bocskai István Általános Iskola és AMI) kitűnő tanulmányi eredményéért, példamutató magatartásáért és szorgalmáért, kiemelkedő közösségi munkájáért.

Elismerő oklevelet és könyvjutalmat kapott Horváth Nikolett 11/a. osztályos tanuló  (Derecskei I. Rákóczi György Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium) jeles tanulmányi eredményéért, példamutató magatartásáért és szorgalmáért, valamint tanulmányi versenyeken való eredményes részvételéért.

HaBe

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában