Tanévzáró

2023.06.29. 18:41

Több száz cigány fiatal jutott már diplomához a Roma Szakkollégium támogatásával

Előadásokkal tarkított ünnepséggel zárták le a Szent Miklós Görögkatolikus Roma Szakkollégium tanévét a debreceni Görögkatolikus Közösségi Házban csütörtökön.

A hallgatók környezetvédelmi ötleteiket is bemutathatták az évzárón

Forrás: BBI

Az egész délután tartó évzáró alkalmat adott az elmúlt időszak összegzésére.

A Roma Szakkollégium immáron több mint 10 éve indult el Magyarországon, első körben Debrecenben, Miskolcon, Nyíregyházán és Budapesten. A cívisvárosban a református egyház indította el, a görögkatolikus egyház Miskolcon támogatta a Roma Szakkollégium életre hívását. A kezdeményezés az indulást követően továbbfejlődött, és hálózatot alkotva az ország több pontján megjelent, így mára többek között elérhető Pécsen, Szegeden és Egerben, továbbá Debrecenben a református mellett a görögkatolikus egyház támogatásával is. Utóbbi szakkollégium 30 diákot számlál.

A csütörtöki esemény helyszínén a Haon kérésére Kocsis Fülöp érsek-metropolita kifejtette, milyen jelentősége van a görögkatolikus Roma Szakkollégium jelenlétének Debrecenben. – Nagy jelentősége van, hiszen a szakkollégium a környező területekről gyűjti össze azokat a roma származású vagy mélyszegénységben élő fiatalokat, akik bekerültek, vagy akiknek tudtunk segíteni, hogy bekerüljenek az egyetemre, és eredményes tanulással diplomát is tudnak szerezni.

A hálózatnak köszönhetően több százra tehető azoknak a cigány fiataloknak a száma, akik diplomát szereztek. Ez óriási eredmény. Ezek a diplomások többnyire a szakmájukban állást is találtak

– ismertette az érsek-metropolita.

Hozzátette, ugyan négy felekezet (a görögkatolikus, a római katolikus, a református és az evangélikus egyház) kezdeményezéséből indult a szakkollégiumok hálózatának kiépítése, de csatlakozott hozzájuk néhány nem egyházi fenntartású intézmény is. – Velük egyesületet alkotunk. Összefogás született, egyrészt az ökumenikus vonatkozás révén, másrészt a különböző egyetemekről származó diákok és tanárok részéről – fogalmazott. Kiemelte: az egész társadalom szempontjából, a cigány-magyar feszültséget oldó folyamat egyik fontos eleme lehet a Roma Szakkollégium jelenléte.

Három hallgató búcsúzott

A június 29-i évzárón vetélkedőt szerveztek a hallgatóknak. Mint ahogy azt Kocsis Fülöp elmondta: másfél hónapon keresztül dolgoztak a fiatalok csoportokban azon a prezentáción, melyet csütörtökön be is mutathattak. A feladatuk témája igencsak aktuális volt, hiszen

megoldást kellett találniuk arra a kérdésre, hogy egy hátrányos helyzetű településen milyen energiatakarékos és környezettudatos lépéseket lehetne megvalósítani.

– A feladat összetett volt, hiszen életszerűnek, továbbá a mélyszegénységben élő emberek számára is befogadhatónak kellett lennie a megoldásnak – részletezte.

A találkozón díjakat adtak át a vetélkedőben kimagaslóan teljesítő hallgatóknak.

BBI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában