Az ápolók nemzetközi napja

2023.05.12. 18:00

„Segíteni, és önzetlenül adni a legjobb érzés a világon” – vallja Győrösi Ildikó, a debreceni Sürgősségi Klinika vezető ápolója

Többféle végzettsége is van, de ő a betegápolást választotta.

Az ideális ápoló józan, becsületes, szolgálatra kész, bizakodó, derűs, betegközpontú

Forrás: Illusztráció: MW-Archív

Május 12-én ünneplik világszerte az Ápolók Nemzetközi Napját, ugyanis 1820-ban ezen a napon született Florence Nightingale brit ápolónő. Hazánk első országos főápolónője Kossuth Zsuzsanna volt, aki az ápolóképzés egyik legmeghatározóbb képviselőjeként megfogalmazta, milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie az ideális ápolónak: legyen józan, becsületes, szolgálatra kész, bizakodó, derűs, és a betegekre gondoljon, ne önmagára.

Győrösi Ildikó, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Sürgősségi Klinika vezető ápolója életének meghatározó része volt, hogy egy orvosi rendelő gondnoki lakásában nőtt fel. 

Nagyon hamar közel került hozzám az egészségügy, az orvosi és az ápolói lét. Ez egy olyan varázslatos világ volt számomra, hogy már akkor eldőlt: én is ezen a pályán szeretnék dolgozni. A Dienes László Gimnázium és Egészségügyi Szakképző Iskolába jártam, ahol még inkább mélyült szeretetem az egészségügy iránt. Úgy döntöttem, hogy az ápolói hivatást választom

 – emlékezett vissza.

Nem napi rutin

– Ápolói pályámat a Kardiológia Klinikán kezdtem, majd a fül-orr-gégészeti ambulancián dolgoztam diplomás ápolóként, azonban más kihívásokra vágytam. Megláttam egy felhívást, amiben a Sürgősségi Klinikára kerestek vezető ápolót. Félve és nagy titokban mentem el a meghallgatásra, amely után még egyszer visszahívtak. Még aznap értesítettek, hogy megkaptam az állást. Hihetetlenül örültem neki, és azóta is próbálom teljes szívvel végezni a munkámat. 

Fő feladataim közé elsősorban a klinika szakdolgozói hátterének biztosítása, a szakmai munka irányítása, szervezése, ellenőrzése tartozik. A betegellátásban is részt veszek, amit igazi felüdülésként élek meg, s örömömre szolgál, hogy a szakdolgozók körében, testközelben élhetem át az ő mindennapjaikat is. Ez sokat segít a feladatmegoldásban, valamint a napi munka szervezésében, az esetleges konfliktuskezelésben

 – árulta el a Haonnak Győrösi Ildikó.

–  43 ápoló, 13 betegkísérő és 12 orvosírnok tartozik közvetlenül a felügyeletem alá a Nagyerdei Campuson. Március óta az integrált Sürgősségi Klinika Kenézy Gyula telephelyén is biztosítom a szakdolgozók szakmai felügyeletét. Összetett és sokrétű a munkám. A vezetői beosztás nem a napi rutinról szól, hiszen bármikor jöhet egy probléma, amely azonnali megoldást kíván. Elmondhatom, hogy együttműködő, összetartó csapattal dolgozom. A pandémia időszakában is teljes odaadással álltak helyt, s ha bárki kiesett a munkából, szó nélkül helyettesítették a többiek – idézte fel.

Debrecen Győrösi Ildikó Debreceni Egyetem ápoló haon
Győrösi Ildikó, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Sürgősségi Klinika vezető ápolója
Forrás: Debreceni Egyetem-Archív

– Egy műszak során 10 ápoló, 3 orvosírnok és 3 betegkísérő van szolgálatban, illetve az osztályvezető nővér is jelentős segítséget nyújt – emelte ki a vezető ápoló. 

Általában már reggel 7 órakor a Klinikán vagyok, és ritkán megyek haza 5 óra előtt. Eszembe sem jutott soha, hogy szakmát váltsak, pedig újságírói és kozmetikusi végzettségem is van. Egy időben dolgoztam sportújságíróként, és rövid ideig rádióztam, de végül visszakanyarodtam az egészségügyhöz.

 Nem tudom magam máshol elképzelni, én ehhez értek igazán, és nem is szeretnék mással foglalkozni. Nekem ez egy igazi megvalósulásérzés – mondta Győrösi Ildikó, hozzátéve, hogy a kikapcsolódást a festészet jelenti számára.

Az emberi méltóság a legfontosabb

– Ennek a hivatásnak alappillére az emberek szeretete, a segítségnyújtás, az elesettek támogatása. A kollégáim figyelmét is arra próbálom ráirányítani, hogy minden esetben tartsák tiszteletben az emberi méltóságot – hangsúlyozta.

 Győrösi Ildikó szerint ez nem egy foglalkozás, vagy egy szakma, hanem egy hivatás. – Ha csak egy mosolyt tudok a kétségbeesett betegnek adni aznap, vagy csak megfogom a kezét, és látom a szemén, hogy erre mekkora szüksége volt, már akkor megérte. Ha a legkritikusabb pillanatban valakinek csak egy simogatást vagy egy szem gyógyszert tudok adni, és ezzel enyhíteni a fájdalmán, annál nincs felemelőbb a világon – mondta.

Panyiczki-Berényi Viktória

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában