Bővítés

2023.05.01. 11:00

Mi történik Pocsajban? Alapjaiban megváltoztatják a helyi óvodai rendszert

Bővítik a pocsaji óvodai rendszer tehetséggondozási programját, számos új foglalkozással gazdagodik az intézmény.

Sok új kaland vár a pocsaji ovisokra

Forrás: Illusztráció: MW-archív

A változás célja, hogy a lehető legnagyobb szakmai segítséget kapják meg a pedagógusok, olyan eszközök legyenek a kezükben, mellyel a 3-6 éves gyerekek fejlesztését, nevelését a mai kor követelményeinek megfelelően tudják végezni – tudtuk meg Szőllősi Roland polgármestertől. Az új programok díjmentesen vehetők igénybe, a forrást a nagyközség önkormányzata biztosítja. Mint megtudtuk, az átszervezést a település polgármestere személyesen felügyeli és Pálné Jónás Melinda óvodai intézményvezetővel koordinálja. 

A szakmai programot pedig külső bizottság határozza meg, melynek vezetője Balogh Katalin, a pocsaji család-és gyermekjóléti szolgálat munkatársa, további tagjai az óvoda és iskola vezetősége, valamint a két intézmény részéről 1-1 nyugdíjas pedagógus.

Nyelvtanulás, mozgásra nevelés

A Mesevár Óvodában a Happy Kids program részeként szeptembertől angolul tanulnak a gyerekek, életkoruknak megfelelően játékos, mondókás, zenés foglalkozásokon. Az intézményekben már évek óta működik a román nemzetiségi oktatás, de újdonság lesz, hogy a Kikelet Óvodában szeptembertől a roma kulturális zenés-hangszeres foglalkozást is beindítják.

A fejlesztések révén Zumba Kids programot vezetnek be, a mozgásformával ugyanis növelik a gyermekek koncentrálóképességét, fejlesztik a koordinációt, az emlékezetet, a kreativitást és a fegyelmet, továbbá serkentik a kicsik önbizalmát. A zumba mellett lesz mozgásfejlesztő  jóga is, mely többek között segíti majd a gyerekek feszültségének és szorongásainak oldását. 

A pocsaji óvodák programjainak színesítéseként bevezetik az óvodás focit, mellyel a sport jellem- és közösségformáló erejét kívánják kihasználni.

Közlekedésbiztonság, lélekápolás

A közlekedési eszközök biztonságos használatáról is tanulhatnak a gyerekek az ovi KRESZ foglalkozáson; a sajátos nevelési igényű gyermekek fejlesztését pedig az intézmények fejlesztő- és gyógypedagógusai mellett szeptembertől logopédus is segíti.

Különleges programelem lesz a tibeti hangtálakkal és egyéb hangterápiás eszközökkel történő játékos foglalkozás és relaxáció, a foglalkozásokat Vastag Tünde hang-dorombterapeuta vezeti majd.

Szőllősi Roland
Szőllősi Roland
Fotó: Napló-archív

Szőllősi Roland polgármester kiemelte: a pocsaji oktatási-nevelési intézményekben a modern táncok és mozgások mellett fontos a hagyományok megőrzése is, így szeptembertől – többek között – a magyar néptánc foglalkozásokat is kiemelten kezelik, Csicsergő mesevilág címmel ősztől új foglalkozást tart majd Szána Marika nyugdíjas óvónő. A kreatív alkotó foglalkozásokat pedig tovább erősítik fejlesztőpedagógusok közreműködésével.

BBI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában